VITUS BERING INNOVATION PARK / CF MØLLER

VITUS BERING INNOVATION PARK / CF MØLLER

Så har vi modtaget friske billeder af Vitus Bering Innovation Park, tegnet af CF Møller.

Vitus Bering Innovation Park er en del af uddannelsesinstitutionen Vitus Bering i Horsens. Undervisning og iværksætterkontorer side om side. Det er filosofien bag den nye bygning, der føjer sig markant til det eksisterende anlæg. Husets innovative og dynamiske karakter er udtrykt gennem spiral-formen: På facaden strækker vinduesbåndene sig mod himlen, så de tager sig ud som en glasspiral omkring byggeriets seks etager. Indvendigt er det hovedtrappen, der løber som en spiral mellem etagerne i det samlende atrium. Formen har desuden den praktiske fordel, at den lader en nødvendig brandvej skære igennem byggeriet.

Bygningen er et af de første kontorbyggerier herhjemme i lavenergiklasse 1, dvs. at energiforbruget er halveret i forhold til bygningreglementets mindstekrav.

Det lave energiforbrug opnås bl.a. ved højisolerede ruder samt ekstra isolering af alle byggeriets yderflader. Et andet tiltag er fx et intelligent ventilationsanlæg, der indstiller sig efter, hvor mange mennesker, der opholder sig i hvert enkelt rum.

www.cfmoller.com

Om Christoffer Steenbeck

Skriver om design
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

VITUS BERING INNOVATION PARK / CF MØLLER - in english

Vitus Bering Innovation Park, Horsens by CF Møller. Teaching and entrepreneur start-up office facilities side by side - that's the philosophy behind the distinctive extension to the existing 1970's structure of the University College Vitus Bering Denmark in Horsens. The new Innovation building is designed to sit on a brick base, which is a direct continuation of the existing complex' architecture, but from there on it is distinctly different and unique. The building's dynamic and innovative character is expressed via its spiral shape. On the facades, the movement is seen in the glazing strips that stretch towards the sky across the six storeys of the building and create the impression of a spiral sequence, while internally it is expressed via the main staircase in green fibre cement, which runs in a spiral form between the storeys in the unifying internal atrium. The inclined forms of the building also have the practical advantage of allowing a necessary fire escape route to be cut through the building. The basic floor plan of the building is a simple and flexible layout, to allow the integration of numerous uses and adaptations. The large and dynamic green stairway element leads to common meeting facilities and a roof terrace with a beautiful view of the Horsens Fjord. The stairs land in a different position on each level, thus activating the entire atrium as the central hub of the building. The atrium is covered by a dynamic, diagonally split roof-plane with circular skylights, of which one half forms the common roof terrace. The Vitus Bering Innovation Park is one of the first office complexes in Denmark to be classified as low-energy class 1, which means that its energy efficiency is twice that of the minimum required by the Danish building regulations. The low level of energy consumption is achieved through such factors as highly insulating windows and extra insulation on all of the building's external surfaces. Another feature is the building's intelligent air conditioning system, which adjusts itself according to the number of people present in each individual room. Client: University College Vitus Bering Denmark Architect: C. F. Møller Architects Landscape architect: C. F. Møller Architects Engineers: Grontmij | Carl Bro Contractor: Pihl & Søn A/S Size: 8.000 m2 Address: University College Vitus Bering, Horsens, Denmark Year: 2008-2009 1. Prize in architectural competition www.cfmoller.com