TIETGENKOLLEGIET

TIETGENKOLLEGIET

Selv om kollegiet fra Lundgaard og Tranberg er opført i 2006, bliver vi nødt til at have det med på Dagens Design. Det bliver uden tvivl et ikon-byggeri indenfor dansk arkitektur, og man bliver næsten misundelig over, at man ikke kan modtage SU længere.

Tietgenkollegiet ligger i Ørestad Nord, indrammet af bydelens to kanaler og med Københavns Universitet og IT-Universitetet som naboer. Kollegiet spejler i sin arkitektoniske form dialogen mellem det individuelle og det kollektive – det særlige ved kollegiet som boligtype.

Den cirkulære grundform giver en logisk organisering af bygningen, med kollegieværelserne placeret på ydersiden og udsyn til den omgivende by, og alle fælles faciliteter orienteret mod gårdrummet i kollegiets midte.

Vekslende fremspring og udkragninger nedtoner cylinderformens formelle præg og giver bygningen sit karakteristiske, krystallinske formudtryk. Facadernes beklædning af tombak og egetræ tilfører bygningen en naturlig stoflighed i en mørk og varm, visuelt samlende grundtone.

Som et stort tandhjul spinder kollegiet Amager Fælleds natur med ind i sit indre og binder som det naturlige midtpunkt den nye bydel sammen.

www.ltarkitekter.dk

Om Christoffer Steenbeck

Skriver om design
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

TIETGENKOLLEGIET - in english

The Dormitory from Lundgaard og Tranberg is build i 2006, but we feel that it would be a sin not to bring an article on Dagens Design. This building will without a doubt turn out as one of the most iconic and important ones i DK. The principle inspiration for the project is the meeting of the collective and the individual, a characteristic inherent to the dormitory building type. The simple circular form of the Tietgen Dormitory is an urban response to the context, providing a bold architectural statement in the newly planned area. The building's circular form - symbol of equality and the communal - is contrasted by projecting volumes expressing the individual residences. The upper levels are organized with 360 residence units along the perimeter and the communal functions are oriented toward the inner courtyard. Facilities common to the entire dormitory are grouped at ground level. The apartments are set at differing depths in an alternating rhythm, which expresses the individual's unique identity through its form and gives the exterior form of the building it's characteristic, crystalline expression and neutralises the possibly monumental shape of the cylindrical space. The apartment groups' communal spaces are formed correspondingly. They stand out as dramatically protruding building masses that face the middle of the courtyard - the centre-point of the entire form. The dormitory's facade of copper alloy panels is complemented by a glass partition and sliding screen profile system of oiled american oak. The building's interior is characterized by an exposed concrete structure and plywood clad partitions. Poured magnesia flooring and acoustic ceilings of expanded metal are used throughout the dormitory. www.ltarkitekter.dk