The new chair for the official Denmark

The new chair for the official Denmark

Konkurrencen om at tegne en stol til brug i bla. det danske kongehus er afsluttet, og vi har modtaget følgende pressemeddelelse fra Arkitektforeningen:

Vinderen af idékonkurrencen om en ny stol til det officielle Danmark er en moderne udgave af den verdenskendte wienerstol – men i materialevalg og formgivning i pagt med den nordiske, enkle tradition med udnyttelse af nye teknikker.

Resultatet blev offentliggjort i dag, torsdag den 16. december kl. 14:00 i Arkitekternes Hus, Strandgade 27A, København K.

Vinderstolen er tegnet af arkitekt MAA Nicolai de Gier og professor, arkitekt MAA Christoffer Harlang, som i dag modtager førstepræmien på 100.000 kroner. Der er ikke uddelt nogen 2. eller 3. præmie, men 5 andre forslag er blevet indkøbt af dommerkomiteen. Hvert af de 5 forslag bliver præmieret med en pris på 10.000 kroner.

En værdig afløser af guldstolen
”Vinderstolen lever op til de fleste af de kriterier, vi har opstillet om design, komfort, materialer og pris, og stolen vil kunne blive en værdig afløser for den nuværende guldstol,” siger professor, arkitekt MAA Knud Holscher, der var formand for dommerkomiteen. Holscher fremhæver, at stolen er let at håndtere og placere omkring runde borde, og den opfylder også de øvrige krav om, at den skal være let at stable, bære og flytte .

Tanken med konkurrencen var at finde en tidssvarende afløser for den traditionelle guldstol, som kongehuset og regeringen har brugt i mange år ved officielle middage og fester på Christiansborg og andre steder, der anvendes til officielle sammenkomster.

I programmet for idékonkurrencen blev det fremhævet, at hvis man finder den rigtige stol, vil udskriverne gå videre med projektet sammen med vinderen.

”Det er meningen, at vi nu skal i gang med en udviklingsproces sammen med vinderen,” siger Knud Holscher. ”Jeg håber selvfølgelig, at det ender med, at det officielle Danmark får en ny stol at sidde på.”

Høje krav
Snedkermester Ejnar Pedersen tog initiativet til udskrivningen af konkurrencen med Arkitektforeningen som konkurrencerådgiver. Han har ikke været med i bedømmelsen af de indsendte forslag , men har fulgt processen på nært hold.

”Vi havde sat forventningerne højt og stillet høje krav, for der er meget at leve op til, når man ser på, hvilke stole der er blevet skabt i Danmark i tidens løb,” siger Ejnar Pedersen.

”Nu har dommerkomiteen talt, og jeg håber inderligt, at det lykkes at få en ny stol på banen, så vi kan slippe af med guldstolen.”

Dommerkommiteens medlemmer var enige om, at de Giers og Harlangs stol samlet set var den bedste, men at stolen også byder på en del udfordringer, inden den kan sættes i produktion. Det har noget at gøre med stolens stabilitet og holdbarhed i den foreslåede designløsning. Konkurrencens udskrivere vil nu gå i dialog med vinderen for at finde frem til, hvad der kan gøres for at styrke stolen uden at ændre designets udformning og karakter.

De fem andre stole, der har modtaget pris, er tegnet af Nicolai Bo Andersen, Poul Seest Pedersen, Jakob Kamper, Anne Quist Sagild og Jonas Trampedach.

Dommerkomiteens medlemmer var arkitekt MAA Knud Holscher, designer Cecilie Manz, direktør Erling Nielsen, arkitekt MAA Kasper Salto og arkitekt MAA Lene Tranberg.

Om Christoffer Steenbeck

Skriver om design
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

The new chair for the official Denmark - in english

The competition for a new chair to the Danish royal and official meetings has come to an end and the winner has been announced. The architects Nicolai de Gier and Christoffer Harlang has won with their interpretation of a modern classic chair with roots in our design tradition. www.harlangstephensen.com