Tham & Videgård in Malmö

Tham & Videgård in Malmö

En ny afdeling af Moderna Museet i Malmö er tegnet af Tham og Videgård fra Stockholm.

Museet er den første underafdeling fra hovedmuseet i Stockholm, og den tidligere strømstation fra år 1900 har fået en indvendig overhaling og en ny tilbygning.

Den nye tilbygning med den markante perforerede orange facade giver karakter til byggeriet, og danner indre ramme for indgang, reception, cafeteria og et nyt udstillingsområde. Endvidere understreger den modige og grafiske facade, at her er tale om moderne design og skiller sig ud fra den omgivende arkitektur.

www.tvark.se

Om Christoffer Steenbeck

Skriver om design
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Tham & Videgård in Malmö - in english

A new branch of the Swedish Museum of Modern Art in Malmö. Moderna Museet Malmö is the first branch of the main museum in Stockholm. The former Electricity Station dating from 1900 and once the Rooseum gallery, has been refurbished to meet international museum standards. Seen from the exterior a new extension marks the arrival of the new museum. The extension provides a new entrance and reception space, as well as a cafeteria and a new upper gallery. Its perforated orange façade both connects to the existing brick architecture and introduces a contemporary element to the neighbourhood. The perforated surface gives the façade a visual depth, and is animated through the dynamic shadow patterns which it creates. The ground floor is fully glazed so that sunlight is screened through the perforated façade. Inside, the building has been spatially reconstructed. Two new staircases allow the visitor to move in a loop between the grand turbine hall and the upper exhibition rooms. The staircases are each enclosed between two walls, which functions to divide the program of the turbine hall into three separate spaces, housing in addition to exhibition spaces a children’s studio and a separate loading area that is also used for exhibitions. www.tvark.se