SILOETTEN – The Sil(o)houette by CF Møller

SILOETTEN – The Sil(o)houette by CF Møller

Mange byer i Danmark har centralt beliggende siloanlæg. De flest af disse er ikke længere i funktion, men visuelt er de fortsat det dominerende element i den lokale ’skyline’. Således også Løgten nord for Århus.

Som en del af udviklingen af Løgten Bytorv til et nyt centrum med butikker og boliger, er byens nedlagte silokompleks konverteret til et ‘landligt bolighøjhus’. Det 36 m høje silotårn bruges som omdrejningspunkt for addition af boligenheder – i alt 21 boliger med udsigt over Kaløvig og en stor del af det sydlige Djursland.

Silostrukturen, som indeholder trapperum og elevator og danner øverst en fælles tagterrasse for alle beboere, forbliver synlig mod bytorvet. Boligerne bygges som en stålkonstruktion rundt om siloens 3 resterende flader, med markante udkragninger fra kernen der rager ud i lyset og landskabet – lidt ligesom legoklodser.

Alle boliger har tilknyttet opholdsterrasser som tilbagetrækninger og udsparinger i facadebilledet, og den særlige struktur med sine fremspring og forskydninger tillader frit udsyn fra alle enheder over bugten mod øst, Århus By mod syd, samt parken og det fremtidige Løgten Bytorv mod vest. Tilsvarende nyder alle lejligheder godt af både morgen-, middag- og aftensol uanset om de ligger på nord eller sydsiden af silotårnet.

Strukturen indeholder en blanding af indbyrdes forskellige ’stablede villaer’ i 1-2 plan, hvilket bl.a. tillader også de nederst beliggende enheder at få den fulde glæde af udsigten. Boligstørrelserne er fra ca. 80 – 180 kvm, og ikke to boliger er ens. Kompleksets øvrige arealer omdannes til en park med overdækkede parkeringsfaciliteter og mulighed for ophold og private haver, som sikrer siloboligerne et attraktivt nærmiljø og samtidigt danner et grønt tilskud til Løgtens centrum.

Siloetten som landmark er den en helt ny type, et ’landligt’ højhus som ses i overraskende og dramatiske vinkler/sammenhænge i hele området – noget der kun kan lade sig gøre fordi det er en ombygning af et tidligere siloanlæg, og Siloetten kan derfor aldrig få en tilsvarende nabobebyggelse men vil forblive fritstående.

Som konstruktion er den dristig, med udgangspunkt i siloens betonrør som stabiliserende kerne, og en derfra udkraget og forskudt stålkonstruktion som er afsættet for dens særegne arkitektur som igen skaber boligkvaliteter ud over det sædvanlige.

Og som et eksempel på genbrug og omdannelse af tidligere industrianlæg, som de stadig findes mange steder i landet, er den både i stand til at skabe byfortætning i et spredt bebygget område, give byen Løgten en ny markør og et identitetsskabende centrum, og stadig at lade den tidligere silostruktur forblive synlig og genkendelig som et historisk element af lige så stor gyldighed som f.eks. kirketårn og vindmølle.

Adresse: Løgten, Danmark

Bygherre: Løgten Midt A/S

Arkitekt: Arkitektfirmaet C. F. Møller i samarbejde med Christian Carlsen Arkitektfirma

Landskab: Arkitektfirmaet C. F. Møller

Om Christoffer Steenbeck

Skriver om design
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

SILOETTEN – The Sil(o)houette by CF Møller - in english

Siloetten / The Sil(o)houette, Aarhus, Denmark Many towns in Denmark have centrally located industrial silos; most are no longer in use, but continue to visually dominate the local skyline. This is also the case in the town of Løgten north of Aarhus, where the former silo complex has been transformed into a 'rural high-rise', with 21 high-quality residences composed as individual and unique 'stacked villas'. They are an alternative to standard apartments or to detached suburban sprawl, and are a mix of single storey flats and maisonettes, meaning that even the lower levels fully get to enjoy the views, and that no two flats are the same. The actual silo contains staircases and lifts, and provides the base of a common roof terrace. Around the tower, the apartments are built up upon a steel structure in eye-catching forms which protrude out into the light and the landscape – a bit like Lego bricks. This unusual structure with its protrusions and displacements provides all of the apartments with generous outdoor spaces, and views of Aarhus Bay and the city itself. Similarly, every apartment enjoys sunlight in the morning, mid-day and evening, whether placed to the north or south of the silo structure. At the foot of the silo, a new ‘village centre’ is created, with a public space surrounded by a mix-use complex with shops, supermarket and terraced housing, and a green park containing small allotments for the residents. The nature of the silo’s ‘rural high-rise’ remains unique – since it is a conversion, no other building in the area can be built to the same height, and it will remain a free-standing landmark. It is an example of how the transformation of redundant structures can hold the potential to both give a new identity, and introduce density to suburban outskirts. The body of the silo is deliberately left visible on the side of the building facing the new centre, to ensure a continued legibility of the history of the site, and to acknowledge that these types of structures have an equal validity as rural historical markers as do for instance the church bell-tower or historic windmills. Location: Løgten, Denmark Client: Løgten Midt A/S Architect: C. F. Møller Architects in collaboration with Christian Carlsen Arkitektfirma Landscape Architect: C. F. Møller Architects Engineer: Niras Size: 3000 m2 (silo conversion housing), 1500 m2 (mixed-use urban centre) Year: 2004-2010 www.cfmoller.com