Signe Mårbjerg Thomsen

Signe Mårbjerg Thomsen

Designstuderende Signe Mårbjerg giver her sit bud på fremtidens protesedesign.

Projektet:

Jeg har lavet er en kollektion på tre æstetiske armproteser, der henvender sig til kvinder mellem 20-30 år.

Dette har jeg lavet, da jeg gennem et interview med to bandagister, fandt frem til at man som kvinde i dag er dårligt stillet, hvis man får amputeret en arm og skal have en protese. Der findes mange forskellige armproteser på markedet, både funktionelle og æstetiske, men fælles for de funktionelle er at de ligner ingeniørarbejde. Da det tekniske udseende virker maskulint, har mange kvinder svært ved at relatere sig til disse proteser og vælger derfor en æstetisk protese, der har til formål at ligne den manglende arm, samt at virke som støttearm til visse tohåndsfunktioner.

Når en æstetisk protese dækker over en manglende legemsdel, kan den dog sende signaler om, at amputationen er en hemmelighed. Herved kommer protesebrugeren til at fremstå sårbar og uafklaret med situationen og dette får folk til at holde sig på afstand, da de er bange for at spørge ind til noget forkert.

Opgavens problemformulering har derfor lydt således: Hvordan kan jeg skabe en feminin protese, der er attraktiv for både raske og amputerede kvinder?

Noget af det nyeste indenfor proteser er en titaniumskrue, man får opereret ind knoglen, så man kan koble protesen af og på uden hjælp fra andre. Dette giver protesebrugere mere frihed, både fordi de bliver uafhængige af andre, men også fordi de pludselig får mulighed for at skifte protese ofte, hvis de havde flere. Som designer er dette et interessant tiltag, da det åbner døre for at man ikke behøver nøjes med en standardprotese, men i stedet kan erstatte den manglende legemsdel med en lejlighedsbestemt protese.

I min kollektion har jeg derfor haft fokus på at gøre protesen til en accessory i større grad end et funktionelt redskab.

Jeg mener at det fremover vil det være en fordel at skabe mere attraktive proteser, da positivt stimulerede folk bliver nysgerrige og afslappede og derved vil få en anden tilgang til protesebrugerne. Adskiller protesen sig fra en arm, vil samtalen ikke nødvendigvis falde på handicappet, men derimod på den værdi der gør protesen interessant, uanset om den er æstetisk eller funktionel. Dette kan åbne op for interessante muligheder, da det både kan være med til at ændre raske og amputeredes syn på fysiske handicaps.

signe_m_thomsen@dskd.dk

Om Christoffer Steenbeck

Skriver om design
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Signe Mårbjerg Thomsen - in english

Design student Signe Maarbjerg Thomsen with her take on future prosthetic design. Project: I have created a collection of three esthetic prosthetic arms, which are aimed at women between 20-30 years. In my collection I have focused on making the prosthesis into an accessory rather than a functional tool. Often you see designs looking very masculine and technical, or trying to be an exact copy of a real arm. The hope for the future is that bold women would like to express themselves also by the use of prosthetic arms. signe_m_thomsen@dskd.dk