SHLA (RUDOLF STEINER SCHOOL)

SHLA (RUDOLF STEINER SCHOOL)

Markant tilbygning til Rudolf Steiner Skolen i Århus

Et markant hus i sortbejdset træ, med orangegule vinduer og skæve vinkler repræsenterer den seneste udvidelse af Rudolf Steiner Skolen i Århus. Det 600 m2 store træhus er taget i brug af børnehaveklassen samt 1.-, 2.-, 3.- og 4.klasse.

Rudolf Steiner Skolen holder til i fire tidligere herskabsvillaer på Strandvejen ud mod Århus Bugt. Den nye udvidelse er tegnet af tidligere elev på skolen, arkitekt Morten Schmidt, der er partner i SHL Architects. Morten Schmidt har også tegnet den trelængede 361 m2 store værkstedsfløj, der blev færdig i 2005. Det nye sorte træhus ligger designmæsigt i forlængelse af denne fløj.

Den østrigske filosof Rudolf Steiner grundlagde sin skole i 1919. Skolens filosofi er gennem kunstnerisk, akademisk og praktisk lærdom at uddanne det hele barn – krop, hjerte og sind.

Skolens nye bygning er designet på basis af denne filosofi, og derfor er klasseværelserne mangekantede – ikke kvadratiske men fem- eller sekskantede. Det er således rum, der ikke har vinkelrette eller skarpe indadvendte hjørner. I stedet er der åbne favnende vinkler, der giver børnene tryghed og samhørighed.

“På et subtilt plan er der tale om, at energierne i rummet får plads til at samles, og dermed fokuseres børnenes koncentration. Det er en kvalitet, som der i høj grad er brug for, for at børnene kan føle sig trygge og godt tilpas”, forklarer Morten Schmidt.

Det nye undervisningshus er placeret bag herskabsvillaerne, hvor de andre udvidelser har fundet sted gennem tiden. Skolen har 300 elever, der kan gå på skolen helt op til 12. klasse.

Ingen af de seks store og fire mindre rum i den nye bygning er ens, og farverne varierer fra rum til rum. Rumligheden på 1. sal er blevet yderligere udviklet med det skæve tag, og de mange vinkler giver mulighed for at se såvel vandet som skoven og skolegården.

De skæve vinkler som hovedgreb på bygningen gør den intim og privat modsat den traditionelle skolebygnings kvadratiske udtryk. Bygningens forside, der vender ud mod legepladsen, inviterer til intimt samvær med åbne og spidse vinkler i facaden. Herved skabes naturlige hyggekroge, og det let skrånende tag med store sydeuropæiske udhæng og rå træbjælker forstærker det varme indtrykaf hjemmesfære.

Bygningen er halvfabrikeret i Tyskland og sammensat endeligt på pladsen. Hele byggeriet tog kun fem måneder.

Fakta om “Udvidelse af Rudolf Steiner Skolen”

– Areal: 660 m2

– Byggesum: DKK 7,4 mio.

– Konkurrencetype: Bygherrehenvendelse

– Bygherre: Rudolf Steiner Skolen

– Opførelsesår: 2008

– Partneransvarlig arkitekt: Morten Schmidt

– Ingeniør: viggo Madsen Ingeniører AS

-Totalentreprenør: O-LUX GmbH & Co. (Tyskland)

Om Christoffer Steenbeck

Skriver om design
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

SHLA (RUDOLF STEINER SCHOOL) - in english

Extension to Waldorf School designed by Morten Schmidt Schmidt hammer lassen architects has unveiled their new addition to The Rudolf Steiner School in Aarhus, Denmark. The innovative new building, which reflects an interdisciplinary approach to education, has been designed by the practice’s partner Morten Schmidt, a former student of the school. The Austrian philosopher Rudolf Steiner founded the Waldorf schools in 1919. These institutions continue to emphasise the role of imagination within learning, integrating artistic, academic and practical elements of education. Morten Schmidt has created an eclectic and inspiring building that is indicative of this approach. The new school building incorporates a series of angled roofs, resulting in every room having a different shape and character. By omitting uniform, quadrilateral shapes, the school creates engaging, colorful areas for students to explore, providing both intimate and open-plan areas that cater for the school’s range of learning activities. The angled roof also provides views of the schoolyard and the forest and sea beyond. A contoured façade to the front of the building creates inviting external spaces facing the playground which can be used as outdoor classrooms or for social interaction. The large eaves and raw wood beams of the roof have an inviting, sheltering effect. Discussing the completed project Morten Schmidt said: “We have paid special attention to the quality of spaces in the new building. Integral to the design process was creating a varied learning environment in keeping with the principles of the Waldorf Schools, whilst also creating a comfortable, safe place for education.” The new building responds architecturally to the school’s workshop which was also designed by Morten Schmidt and completed in 2005. The new building is built with prefab elements made in Germany and assembled on location. The construction work took only five months Facts about "Rudolf Steiner School Extension" - Area: 660 m2 - Construction costs: DKK 7,4 mio. £ 850.000 - Competition type: Commissioned by client - Client: Rudolf Steiner Skolen - Completion year: 2009 - Project Partner: Morten Schmidt - Engineer: Viggo Madsen Ingeniører AS (DK) -Contractor: O-LUX GmbH & Co. (GER) www.shl.dk