Schønherr wins in Ribe

Schønherr wins in Ribe

Ribe Domkirke er Danmarks ældste domkirke i Danmarks ældste by, og domkirkepladsen er et ganske særligt byrum. Med et enkelt og stærkt forslag til domkirkepladsens nye udformning vinder Schønherr K/S konkurrencen om Ribe Domkirkeplads.

Den historiske bykerne i Ribe, med domkirken som monumentalt midtpunkt, hører til blandt Danmarks bedst bevarede historiske kulturmiljøer. Ribe Domkirkes placering lavt på Domkirkepladsen er en fortælling om tid og mennesker.

Konkurrenceforslaget formidler og udnytter kulturlagenes historie på en måde, så byen og kirken opleves som en helhed. Projektets greb gør rummet umiddelbart tilgængeligt – formet som én sammenhængende flade. Kirkens sokkel bliver synlig allerede inden man træder ud i pladsrummet, kirken kommer således til at stå på en plads, ikke i et hul.

Pladsens belægning spænder fra facade til facade og giver rummet sin egen identitet.

Terrænbearbejdningen og belægningens skala tydeliggør den historiske og nutidige sammenhæng mellem kirke og by.

Ved at placere trægrupper på hævede plinte, der samtidigt fungerer som siddemuligheder, ledes den daglige trafik over pladsen uden at pladsrummet mister sin helhed. Ribe Domkirkeplads er byens plads, det er her mennesker mødes til hverdag og fest. Pladsens udformning imødekommer alle slags oplevelser og events – fra kagesalg og grøntsagsmarkeder til tulipandag, festspil og gadeteater.

Direktør i Realdania, Hans Peter Svendler fremhæver forslaget således: ’Vinderforslaget skal have stor ros for et fuldt gennembearbejdet projektforslag – der er frembragt et enkelt, markant og indbydende pladsrum med afsæt i og respekt for stedets unikke historie, og som danner en værdig ramme om Danmarks ældste domkirke. Det kommende byrum på domkirkepladsen vil på en gang både kunne integrere byens liv og kirkens liv – i fortid, nutid og fremtid.’

Konkurrencen er udskrevet af Esbjerg Kommune i samarbejde med Realdania med den fælles vision ’at omskabe domkirkepladsen til en værdig og stilfuld ramme om Ribe Domkirke og til et aktivt byrum til glæde og gavn for byens borgere og turister. Pladsen skal opleves som et ikon, der fortæller sin historie på tværs af tid i samspil med domkirken og den omkringliggende historiske bykerne.’

Konkurrencen er blevet afgjort i to faser. Efter 1. fase gik 3 af 6 tegnestuer videre, og afleverede i maj et yderligere bearbejdet konkurrenceforslag. Alle forslag udstilles først i Domkirken, siden på Esbjerg Rådhus og efterfølgende flytter udstillingen til Arkitekternes Hus i København.

Fakta:

Om Christoffer Steenbeck

Skriver om design
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Schønherr wins in Ribe - in english

The city of Ribe is the oldest in Denmark and also the city with the oldest cathedral. The square surrounding the church is therefore a very special place. With a simple and powerful proposal to design a new cathedral square, Schoenherr C / S has just won the competition. www.schonherr.dk