MAPT I OSLO

MAPT I OSLO

Når man i fremtiden besøger Oslo, er det ikke kun den nye opera som tiltrækker sig opmærksomhed, men derimod en skulpturelt udformet bygning der vrider sig som en bølge; En bygning som introducerer ikon arkitektur i Norden, tegnet af den unge danske tegnestue MAPT i samarbejde med norske Alliance Arkitekter.

I denne uge blev resultatet af den internationale konkurrence om et nyt hus til Aker Brygge i Oslo offentliggjort. Et prestigefyldt projekt på havnefronten, hvor turister i fremtiden vil kunne nyde deres middag, og hvor kulturelle aktiviteter får frit spil med havnen som bagtæppe.

Et nyt ikon for bæredygtighed.

Bølgen er en multifunktionel bygning, et mødested i bystrukturen. En lang række programmeringsmæssig behov og en høj grad af fleksibilitet. De rumlige programmer er inddraget i en enkel form med en klar identitet, hvor formen bliver en naturlig del af de lokale omgivelser. Med ”Bølgen” ønsker vi at skabe en bæredygtig og miljøvenlig bygning som samtidig har en høj grad af ikon værdi. Med inspiration fra det maritime miljø og norsk træbygningstradition, skaber vi et fleksibelt rum som afspejler skibenes organiske formsprog.

Det åbne rum.

Fleksibiliteten i det åbne rum giver mulighed for en høj grad af aktivitet hele året. Først og fremmest er det en restaurant og café for Oslo, men rummet har også den evne til at være et sted for koncerter, konferencer osv. Det åbne gulvplan kan underinddeles efter midlertidige behov. Der er syv træsøjler som bærende konstruktion der giver mulighed for at opdele rummet. Den bærende konstruktion understøtter tag og vægflade, danner en kæmpe paraply og giver mulighed for fri bevægelse i rummet. De flytbare glasfacader gør at overgangen mellem havn og rum bliver mere glidende. Den vigtigste indgang peger mod byen. Taget er tilgængeligt og fungerer som en stor solterrasse.

Bæredygtige principper.

Træ er materialet som er brugt til den primære og sekundære konstruktion samt i facade systemet. Et miljøvenligt materiale, som er vores første valg i tilgangen til bæredygtighed. Vi søger at koble den norske træbygningstradition med nye bæredygtige teknologier.

Alle gulvplader benytter sig af ”conrete – core – conditioning”, der varmer eller køler rummet efter behov. Den ydre form er ikke kun form for formens skyld. Det er elementet, som opvarmer, nedkøler og udlufter bygningen. Den består at et komplekst system af vener og arterier, som pumper varmt og koldt vand rund i bygnings ”hud”. Og så er den fyldt med gamle aviser som isolerer! Den tekniske betegnelse er: ”cellulose filling”: Materialet giver mulighed for at udføre en høj grad isolering på en krum geometri.

Åbninger i glasfacaden og ventilationskodder i taget skabe et sundt fysisk flow og udveksling af luft. Ligeledes reagerer de gennemsigtige lag på sollyset og giver bygningen tilstrækkelige dagslys i rummet. Med disse teknologier kan det årlige energiforbrug skæres ned med 70 -80% i forhold til konventionelle HVAC-systemer.

Så på trods af dansk mådeholdenhed, har den lille danske tegnestue skabt en lille bølge i norden, som i fremtiden med sikkerhed vil brede sig til en stormflod af god bæredygtig ikon- arkitektur.

www.mapt.dk

Om Christoffer Steenbeck

Skriver om design
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MAPT I OSLO - in english

what: restaurant with cultural spaces. 1st prize. where: Oslo, Norway. when: 2009. with: Alliance arkitekter. With Bølgen we were looking for a multifunctional building that will be a meeting place within the urban fabric. The vast range of programmatic needs asked for a high degree of flexibility. We accomodated the spatial program into a simple shape with a clear identity and let it become a natural element of the local neigbourhood. The flexibility of the space allows for an all- year program mixture. First of all, it is a restaurant and cafe for Oslo but it also has the capability to host concerts and conferences etc and the open floorplan can be subdivided according to temporary needs. Wood is the material for the primary and secondary construction as well as the facade system. As an environmentally friendly material it is our first choice in our sustainable approach. We were looking for a melting of the long norwegian wood building tradition with new sustainable technologies. www.mapt.dk