Kanten by S:teCPH and White Arch.

Kanten by S:teCPH and White Arch.

For nogle år tilbage åbnede et kulturhus med kombineret geomuseum og biograf i Faxe. Stedet hedder Kanten, og ligger som navnet også indikerer, på kanten af det store kalkbrud med Faxe by bag sig.

Kontexten

Kulturhuset er placeret på kanten af Faxe Kalkbrud. Som en abstraktion over kalken, med sine hvide facader, ligger bygningen som et langstrakt sammenhængende volumen, på grænsen mellem by og landskab.

Projektet

De lyse facader er brudt af store åbne glaspartier mod kalkbruddet, mod øst og syd, der trækker en masse lys ind i bygningen og får inde og ude til at smelte sammen.

Facaden mod byen, mod vest, er opbrudt af mindre vinduespartier. Facadeåbningerne er placeret så man, når man bevæger sig gennem huset, får forskellige kig til byen, til kalkbruddet og ud over landskabet.

Kulturstrøget

Kulturhuset ligger som en del af det kommende kulturstrøg, der løber fra Vinkældertorvet midt i byen, gennem vandrehjemmet til det grønne parkområde på kanten til kalkbruddet.

Kulturstrøget løber gennem Kulturhusets foyer der fungere som omdrejningspunkt og bindeled mellem det urbane Faxe By, områdets geologiske historie og det dramatiske kulturlandskab – Faxe Kalkbrud.

Café og foyer

Caféen er placeret i forbindelse med foyerens dobbelthøje rum, centralt i forhold til både biograf og museum. Herfra er der udsigt over park og kalkbrud.

Biograf og museum
Fra foyeren kan man bevæge sig ned i biografens mørke univers, i de to sale med nyeste THX-teknologi, trykket ned i landskabet, eller modsat, bevæge sig gennem den geologiske fleksible udstilling, op til 1.salen til den permanente udstilling, der ender i en fantastisk udsigt over kalkbruddet.

Husets skala

Huset er tilpasset byens skala med sine nedgravede biografsale, men skiller sig ud fra den omkringliggende arkitektur med sine skrå tagflader og lyse facader, og fremstår som et nyt pejlemærke i byen. Huset trækker besøgende til byen fra hele lokalområdet og vil være med til at øge turismen i området.

Kunden har efterfølgende være meget tilfreds med huset, og de ansatte er meget glade for at arbejde i huset på grund af den gode akustik og de gode lysforhold. Besøgstallet til både museum og biograf har været over al forventning, så vi har nogle meget glade brugere af huset.

www.white.dk

Om Christoffer Steenbeck

Skriver om design
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Kanten by S:teCPH and White Arch. - in english

A few years ago a cultural center with combined geomuseum and cinema opened in Faxe (Denmark). The place is called Kanten, which in Danish means The Edge. The building is placed on the edge of a large quarry hence the name. www.white.dk