House in Higashi-Matsubara

House in Higashi-Matsubara

Hus i Higashi-Matsubara

Vi har modtaget et projekt fra den japanske arkitekt ken’ichi otani.

Opgaven var at udvide og renovere et dobbelthus i en af Tokyos forstæder. Opgaven blev klaret med sædvanlig japansk enkelthed og minimalisme. Læs den engelske tekst for mere info.

www.k-otani.com

Om Christoffer Steenbeck

Skriver om design
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

House in Higashi-Matsubara - in english

næste > < forrige House in Higashi-Matsubara This is a renovation and expansion project of an eighteen-year-old house for two families. Only the part for the young family was renovated with an addition. The house is located in a reasonably good residential area of suburban Tokyo. The site has a good garden with abundant trees on the south side. A tall orange tree provides a nice shade over the west side road. A part of the existing concrete retaining wall along the street on the west edge was removed to build a new approach staircase to the renovated house toward the orange tree. The new addition was built on the south side of the young family unit facing medium high bush. An exterior wall on the west side of the addition leads to an entrance porch under the orange tree, but limits the view of the private garden from the approach staircase. A large living-dining area is created by the addition on the south side of the existing part, and also by removal of a bed room. The living-dining area is surrounded by separate walls of similar length, but with various angles each other to realize the sense of continuity of the old and added parts. Each of interior walls and ceilings, painted in light yellow color and directed in different angles, responds to the variation of outside light with time of a day in a different manner, and also can reflect the subtle change of color of the garden plants with season. The finishing of the exterior walls and the gate was selected similar to the old part so that the addition does not affirm nor deny the old existence, but simply inherit what are there. The contrast between the new addition and the existing environment is kept minimal; unless one looks at them carefully, one does not recognize the new addition, as if the chameleon is hard to find in an adjusted environment. architect: ken'ichi otani / ken'ichi otani architects structure design: MID location: setagaya, tokyo, japan principal use: residence structure: timber construction site area: 365.83m2 built area: 150.60m2 total floor area: 281.43m2 (renovation area: 52.17m2, extension area:13.14m2, total area: 65.31m2) construction: 2009 photo: koichi torimura www.k-otani.com