Henning Larsen Architects in Ballerup

Henning Larsen Architects in Ballerup

Ægte lavenergi i nyt kontorhus

Henning Larsen Architects har sammen med totalentreprenøren Dahl Entreprise A/S vundet konkurrencen om et nyt kontorhus til Energinet.dk’s medarbejdere i Ballerup. Huset er et ægte lavenergihus, der udelukkende ved hjælp af design og optimering af husets geometri skaber et kontorhus i laveste energiklasse.

Energinet.dk’s nye kontorhus i Ballerup er på 4.000 m2. Et enkelt arkitektonisk greb gør huset fleksibelt og let at overskue. Det består af tre elementer: mødefaciliteter i nederste plan, et samlende atrium og arbejdspladser på øverste plan. Den øverste etage svæver over det skrånende landskab. Atriet er identitetsskabende, åbent og aktivt.

Husets energiforbrug ligger på kun 48,8 kWh/m2 årligt. Ved at indarbejde solpaneler, grundvandskøling og varmepumper i projektet reduceres husets energiforbrug yderligere til kun 35 kWh/m2 om året. ”Vi har optimeret huset energimæssigt ud fra en enkel filosofi, hvor vi først og fremmest har haft fokus på at reducere energiforbruget,”

forklarer arkitekt Anders Sælan, Henning Larsen Architects. ”På den måde opfylder bygningen kravene i Lavenergiklasse 1 uden en masse teknologi. Hvis man så derudover vælger at producere energi ved hjælp af fx solpaneler vil bygningens energiforbrug ryge endnu længere ned.”

Konkurrencen blev vundet foran en række andre danske arkitektvirksomheder. I dommerbetænkningen står der bl.a. om Henning Larsen Architects’ vinderforslag: ”Forslaget er funktionelt og smukt indplaceret, er grundigt gennemarbejdet og imødekommer arkitektonisk markant bygherrens ønsker.”

”Dagslyset er afgørende for, hvordan man oplever arkitektur. Det er et af arkitekturens vigtigste virkemidler, men samtidig er det sollyset og solvarmen, som vi skal have kontrol over, når vi ønsker at reducere energiforbruget i en bygning,” fortæller arkitekt Anders Sælan. ”I designprocessen er det derfor vigtigt at dagslysoptimere designet.

Balancen mellem dagslys og indeklima finder vi ved at simulere lyset og justere designet på den baggrund.”

En del af den miljømæssige målsætning har været at sikre en høj grad fleksibilitet. De åbne plan på første sal, de lette vægge, enkle og genanvendelige elementer gør, at det vil være nemt og problemfrit at ændre indretningen i fremtiden.

Byggeriet forventes at gå i gang til september og stå færdigt i 2011.

Om Christoffer Steenbeck

Skriver om design
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Henning Larsen Architects in Ballerup - in english

Henning Larsen Architects has won first prize in the competition for the new office building of Energinet.dk in Ballerup. Geometry and an ample inflow of daylight together rank the building in Energy Class 1 according to the Danish building regulations. The new office building of Energinet.dk in Ballerup is a low-energy building. The lowest energy class possible has been achieved exclusively by means of optimising the design and geometry. The building has an annual energy consumption of only 48,8 kWh/m2. Incorporating solar panels, ground water cooling and heat pumps in the project would further reduce the annual energy consumption to only 35 kWh/m2. The new office building of Energinet.dk covers 4,000 m2. The simple architectural design has resulted in a flexible and easily comprehensible building consisting of three elements: meeting facilities on the ground floor, a uniting atrium and workstations on the top floor, which floats above the sloping landscape. The atrium is identity-creating, open and active. A significant part of the environmental objective has been to ensure a high degree of flexibility. The open layout of the first floor as well as the light walls and simple, reusable elements will make it easy and problem-free to change the interior layout in the future. www.henninglarsen.com