Fredensborg House by NORM

Fredensborg House by NORM

NORM Arkitekter har renoveret et hus i Fredensborg, og har sendt os et spændende oplæg, som viser de indledende tanker og beskrivelser til bygherre.

Huset er bygget som et 100 m2 atelier i stil med de kendte Fredensborghuse af Jørn Utzon, og er sågar tegnet af en ansat på Utzons tegnestue. I dag er huset mere end dobbelt så stort efter tilbygningen. Ombygningen er et godt eksempel på hvor afstemt og smukt det kan blive når man lader NORM sætte sit præg på et projekt.

Beskrivelse til bygherre:

Niveauspring og rytmer af tagflader

Projektets hovedgreb består i at følge grundens bevægelse og husets oprindelige og særegne arkitektur, for at kunne udbygge huset til at rumme de ønskede funktioner – nyt og (åbent) køkken med spisestue, 2 ekstra børneværelser med tilhørende badeværelse, bryggers og småt gæsteværelse.

Projektet fokuserer på at videreføre det spil, som i dag udgør husets særlige arkitektur med brudte tagforløb, niveauspring i terrænet, forskellighed i vinduesløsninger, varierende lofthøjder, etc.

Huset kommer til at ligge som en lang rytmisk ryg på grundens højde, med bagsiden af huset mod nordvest, hvor den borer sig ind i terrænet. Den anden side af huset vil ligge med åbne glasflader i forskellige niveauer mod haven, hvortil huset åbner sig op mod en række mindre terrasser, indhegnet af lave teglmure. På den måde bevares haven som ét samlet stykke med en ekstra lille privat have foran soveværelset på bagsiden af huset. Fra haven vil man opleve rytmen af de mange tegltage, som har samme retning og bevæger sig op og ned i højden og ind og ud i dybden. Præcis som man kender det fra de labyrintiske sydeuropæiske bjergbyers spil af sammenflettede tage eller fra japanske tempelkomplekser.

Man ankommer til huset af den lille sti som bevæger sig langs grunden og ankommer helt oppe for enden af huset, hvor man kommer ind og mødes af den meget brede og karakterfulde trappe. Trappen forlænges nu, så man ser hele vejen ned gennem alle husets niveauer og videre ud på grundens fald. Trappen, eller hallen, kommer til at fungere som husets pulsåre, med adgang til alle husets funktioner – køkken, spisestue, stue, soveværelse og badeværelse.

Tilbygning 01 : Svævende tag over køkken og spiseplads

I den ene ende af huset mod stien og i forlængelse af det eksisterende køkken åbnes hele facaden op og der laves køkken på tærsklen mellem det eksisterende og tilbygningen. Tærsklen markeres af et lille trappeløb på hver side af en muret køkkenø. Taget hæves over det eksisterende med ca. 60 cm og føres i samme retning ned over grunden, så der kommer et langt lysbånd lige under tagfladen mod nordvest, hvor lyset kan sive ind under taget. I den let nedsænkede spisestue laves der store glasflader mod grunden med en lille terrasse, som bliver forbundet med de øvrige terrasser. På siden af huset mod stien forlænges tilbygningen, så der gøres plads til et bryggers/vaskerum med separat indgang og et lille gæsterum mod haven.

Tilbygning 02 : Forskudte børneværelser

I samme linje og i samme højde som den første tilbygning laves endnu et hævet tegltag, hvorunder der laves en lille fordelingsgang til et badeværelse og to børneværelser. Det ene børneværelse kommer til at ligge meget højt på grunden, det andet væsentlig lavere mod haven. Herimellem kommer en lang række niveauspring med små trappeløb, som følger grundens dramatiske fald. Begge værelser får dramatiske loftshøjder og høje smalle vinduer mod vest, som følger husets arkitektur.

Renovering af det eksisterende

De eksisterende tage renoveres og beklædes med gule tegl i skiftende nuancer, så tagene til sammen kommer til at integrere og formindske forskelligheden i udtrykket mellem det eksisterende og tilbygningerne – så huset kommer til at fremstå som én samlet villa. På samme måde fuges hele huset på ny med samme fugefarve som på tilbygningen. Fugen udgør ca. 40 % af den samlede mur og med en ny ensartet fuge vil murene kommer til at fremtræde mere ens.

Vinduerne i stuen skiftes, så de går helt til gulv og man får muligheden for at se ud over terrassen og grunden. På den måde vil de komme til at fremtræde på samme måde som i spisestuen og rumfornemmelsen i stuen vil forøges væsentligt.

Det eksisterende badeværelse udbygges og der laves skabsvæg i den eksisterende gang. Der ligges nye trægulve på det eksisterende areal, så gulvene bevæger sig frit og ubrudt gennem hele husets forløb.

Materialer og principper

Materialevariationen er tænkt meget enkelt. Der skal anvendes gode materialer, som er gennemgående og sikrer en fornemmelse af ét samlet hus – ikke et hus med to tilbygninger.

Det tænkes at finde nogle gule teglsten, som matcher det eksisterende bedst muligt. Med nye fuger og nyt tag, og med brud af sort træværk alle steder mellem det eksisterende og tilbygningen skabes den bedst mulige sammenhæng og integration. For at opnå en flot sammenhæng mellem uderummet på terrasserne og interiøret i huset forslås det, at der laves nogle lave gule teglmure rundt om hele terrasseanlægget, som skaber et flot spil og sammenhæng med huset. I de områder, som de lave mure aftegner lægges en flot træterrasse.

Indvendigt i huset fortsætter man de rå pudsede mure og der sorte træværk. På gulvet ligges et lyst og venligt ”flydende” trægulv, som bevæger sig gennem hele huset. I lofterne laves der hvide bræddelofter, som følger det eksisterende og sikrer en god akustik.

Lys

Der er lagt stor vægt på at opnå en flydende overgang mellem inde og ude. Derfor er det essentielt med de mange glasdøre helt til gulv ud mod haven. Ikke alene kommer naturen mere indenfor, men lyset som kommer med ind over gulvene giver en helt anden stemning i huset. Der skal altid komme lys fra to retninger, så man undgår en dunkelhed i huset. Derfor er der i alle rum tænkt høje smalle vinduer eller lysbånd i den modsatte ende af rummet, som giver et dejligt sivende lys og åbning mod himlen vigtige for lys og rumfornemmelse.

www.normcph.com

Om Christoffer Steenbeck

Skriver om design
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Fredensborg House by NORM - in english

The Fredensborg House by NORM Architects On a sloping property north of Copenhagen, the Fredensborg House is built on five small plateaus connected by steps, reflecting the shape of its surrounding terrain. The house aesthetic is derived from inspirations brought about by the labyrinthine mountain village architecture, those that you may find familiar in Southern Europe, the architecture of Chinese temples, and in the works of modernist Danish architecture Jorn Utzon. The many yellow tile roofs of the Fredensborg House rhythmically overlaps each other – resonating the movements of the slopes in design. The roofs color palette consists of four different yellow and brownish tones in a mix, to achieve a natural imperfection. It gives a seemingly harmonious and charming miniature scene like that of a traditional Southern European mountain village, when the roofs are viewed from the highest point of the property A wide central staircase characterizes the architectural interior of the house, highlighted by the ceilings varying heights and the vast glass facades looking through the ethereal garden. The vertical narrow windows faced east and west to optimize viewing points, as well as to serve as a canvas for natural light to successfully illuminate space within the house. The property does not reveal its large size at first glance. Not until you walk along the east side of the house through a small path leading uphill towards the main entrance, will several new volumes be introduced. You will also find a breathtaking visual of an 18-meter stretch from the east to west axis of the house, through one of the vertical windows looking into the kitchen area. As you enter the central hall of the house a grand staircase welcomes you to the highest point of the property, consisting of three different plateaus connecting the master bedroom, the living area, kitchen and dining area that connects serenely in one continuous space. The different areas of the house are divided by volumes of brick that contains the kitchen and fireplace which also serves as room dividers. The spacious staircase is greatly inspired by the main pedestrian street in small villages and serves as a natural gathering place in the house and attracts activity in its space. The lowest plateau of the house contains the dining area and a small washroom. It is divided from the kitchen area by a noticeably grey brick wall with broad steps on each side, dividing the room into three sections. You will find a long section of small windows just under the rooftop allowing more light to come in from the west part bringing in a faint yellow colored atmosphere in the afternoons whilst giving early evenings a warm ambiance. Another viewpoint of the house is the entire facade of the garden, which is made of glass. There is one wide central window corresponding the exact length of the huge custom made Corian dining table, flanked by double doors facing the garden on each side. The grass from the outside is at precise measure right by the border of each window frame, this brings in the feel of nature visually. Towards west is a high slender window emphasizing height of the ceiling. This window provides a clear view to the terrace located in the center of the house peeking all the way through the living area which is found on the other side of the terrace. The House is structured around 2 axes; the central staircase going from north to south following the form of the sloping terrain, and the axes on the middle plateau from the kitchen to the east to the living room towards the west. The kitchen is a part of the open plan – but is still partly hidden in two niches allowing the occupants of the house to be able to work on preparing food without the clutter being exposed to their guests. This structure has also left room to build in an oven, ventilation, fridge and storage as an integrated part of the architecture. The centered kitchen is created to make the workflow a lot easier when preparing food and serving guests. On the west end of the property, the children’s section of the house corresponds strategically to the kitchen building located at the southeast. This creates a natural terrace between the two areas. The roof of the children’s section follows the middle part of the house and the terrain and ends at the same level as the entrance which results in two very different children’s rooms One room lies low on the slopping lot facing the garden, the other room situated higher mainly lit by the poetic northern light. When walking from the kitchen area across the central staircase, you get a glimpse of the living area through the fireplace, which can be seen through the staircase, the kitchen, the dining area, and the living area. The living area is like a niche on the east-west axis, cut into the terrain, resulting in a dramatic ceiling height to one side where the sofa is and with large glass panels to the other side towards the wooden terrace emphasizing the illusion of space. The sense of transparency and the connection between interior and exterior is enhanced by the fact that the level of the terrace floor is the same as the floor of the interior. Between the living area and the children’s sections is yet another small niche cut into the terrain containing a small office space. The master bedroom is situated just opposite the entrance and has a triple section window in a vertical rhythm matching the style of all the windows facing east and west. The bedroom’s view is a small private courtyard that is at the top corner of the property. The main bathroom is also situated in connection to the central staircase. You enter the bathroom through a small narrow passage that comes complete with built-in storage. The bathroom is in sharp contrast with the bright exterior of the rest of the house and covered in black porcelain tiles – giving the room an intimate feeling like that of a luxurious spa. The room is divided by a single wall which contains and hides all the installations, it follows the theme from the rest of the house with free standing room dividers instead of separating walls. On the one side is the sink in Corian and a built-in mirror that is backlit imitating make-up mirrors from theaters, providing a soft light reflection. Behind the dividing wall you find the privately installed showers. MATERIALS AND NATURAL LIGHT One of the main goals for this house is to provide a feeling of serenity and calm. To achieve this goal, the use of different contrasting materials was minimized. And to suit the elements of the buildings surroundings and staying true to its natural form, a lot of local materials were used. The exterior consists of yellow tiles, yellow brick and black painted wood. The interior is made up of raw grey walls, brushed natural oak floors and white ceilings. The consistent use of same materials throughout the house is what gives this labyrinthine structure a cohesive look and feel as being one big continuous space. It is the choice of local materials that provides the same harmony as you find in old villages where everything is constructed from what was accessible around the village. The use of natural materials, that had some imperfection gave the house an authentic aesthetic – like that of an aged and well treasured structure, which only becomes more beautiful as it decays. It that sense we were very much inspired by the Japanese thoughts on wabi-sabi when choosing materials. Another important issue when designing the house was to play with how the natural light would come into the house at different times of the day, and making it an integral part of shaping the architecture. So instead of just using regular formats for windows we played a lot with different formats to obtain certain effects when the light enters the house – giving each room its own character and certain feel. www.normcph.com