DARWIN CENTRE

DARWIN CENTRE

Den 14. september åbnes Darwin Centret på Natural History Museum i London af Prince William og Sir David Attenborough. Fra den 15. september vil centret være tilgængeligt for museets besøgende.Natural History Museum er en af Storbritanniens fem største attraktioner, og samtidigt et forskningscentrum i verdensklasse. Darwin Centrets arkitektur afspejler denne dobbelte rolle, og afslører gennem sit innovative og ambitiøse design for første gang for publikum det brede spekter af museets samlinger, og den spydspids-forskning de muliggør.

Darwin Centret fase 2 er tegnet af Arkitektfirmaet C. F. Møller, og fuldender den vestlige fløj af Natural History Museum, ved at forbinde Waterhouses terracottabygning fra 1881 med Darwin Centrets første fase, som blev indviet i 2002. Ligesom resten af museet, så har det nye Darwin Center tre vigtige funktioner: At beskytte og bevare de millioner af insekter og planer som museets samlinger består af, at tilbyde gode forskningsfaciliteter til museets forskerteams, og at danne en inspirerende ramme for museets besøgende og bringe dem i dialog med videnskaben på en helt ny og innovativ måde. Det er disse tre forhold, som har været styrende i udformningen af Darwin Centret.

Arkitektfirmaet C. F. Møllers tilbygning er udformet som en kæmpe, otte etagers kokon i et glasskrin. Kokonen er skabt til at fremstå som en stor silkepuppe, og danner den indre beskyttende beholder omkring samlingerne. Kokonens størrelse gør at den ikke kan overskues i sin helhed fra noget sted, hvilket understreger dens omfang. Størrelsen og formen giver den besøgende et håndgribeligt begreb om omfanget af de bagvedliggende samlinger.

Publikums adgang til det videnskabelige miljø i Darwin Centret består af en besøgsrute, som bevæger sig op og igennem kokonen, hvorfra laboratorierne og samlingerne kan overskues. Derved lægges en ny funktion til arbejdet med at beskytte, bevare og forske – museumsgæsterne kan på første hånd opleve Darwin Centret som et fascinerende, interaktivt læringssted, hvor man kan observere det videnskabelige arbejde uden at komme i vejen for forskningen.

Allerede inden åbningen har Darwin Centret fået stor opmærksomhed i den engelske presse, hvor det blandt andet fremhæves som “A triumph of design”. Flere medier har produceret filmindslag om tilbygningen, se BBC’s indslag her eller the guardian’s her .

www.cfmoller.dk

Om Christoffer Steenbeck

Skriver om design
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

DARWIN CENTRE - in english

Monday 14 September marks the grand opening of the new Darwin Centre at the Natural History Museum in London, with the participation of Prince William and Sir David Attenborough. From Tuesday 15 September, the centre will be open for the public.The Natural History Museum is both one of the UK's top five visitor attractions, and a world-leading science research centre. The architecture of both phases of the Darwin Centre are designed to reflect this dual role, and, through innovative and ambitious design, reveal to the public for the first time the incredible range and diversity of the Museum's collections and the cutting-edge scientific research they support. The second phase of the Darwin Centre, designed by C F Møller Architects, completes the western site of the Natural History Museum, uniting Alfred Waterhouse's terracotta construction from 1881, with the first phase of the Darwin Centre which opened in 2002. Like the rest of the Natural History Museum, the new completed Darwin Centre plays three important roles: safeguarding the millions of specimens in the Museum's collections, providing research facilities for our scientists, and inspirational public spaces for visitors engaging them in a dialogue with science in a new and innovative way. It is these three uses that are central to the design of both phases of the Darwin Centre. The second phase of the Darwin Centre takes the form of a huge eight-storey concrete cocoon, surrounded by a glass atrium. This centerpiece is made to appear like a large silk cocoon, and forms the inner protective element of the Darwin Centre's second phase. The scale of the Cocoon is such that it cannot be seen in its entirety from any one position, emphasizing its massive scale. The shape and size give the visitor a tangible understanding of the volume of the collections contained within. Public access to the scientific core of the second phase of the Darwin Centre takes the form of a visitor route up and through the cocoon, overlooking the science and collection areas. This provides a complimentary activity to the Darwin Centre's other function of protection, preservation and research. The visitor can experience the Darwin Centre as a compelling and interactive learning space, observing the scientific and research activities without interrupting scientific work in progress. Even before the opening, the Darwin Centre has been widely featured in the English media, and has been called "A triumph of design". Several media have produced short films about the building, see BBC's feature here or the guardian's here . www.cfmoller.dk