Dansktegnet kunstmuseum åbner i Norge

Dansktegnet kunstmuseum åbner i Norge

Arkitektfirmaet C.F. Møller har tegnet et nyt kunstmuseum i Førde nord for Bergen i Norge, inspireret af de omkringliggende fjelde og Jostedalsbræens isblokke. Det nye Sogn & Fjordane Kunstmuseum åbner for offentligheden lørdag den 8. september.

Den nye bygning vil være med til at styrke interessen for kunsten i regionen, mener museets direktør, Morten Johan Svendsen, der ser huset som en stor gevinst for Førdes godt 11.000 indbyggere. Sogn & Fjordane Kunstmuseum ligger centralt i Førde by, og samlingen rummer primært værker fra regionen, men også national kunst fra det seneste århundrede.

Krystalklar isblok og panoramaview mod fjeldene

Museet ligger som en krystalklar isblok, der er rutsjet ned fra de omgivende fjelde, og Arkitektfirmaet C.F. Møller har da også ladet det arkitektoniske udtryk inspirere af det markante landskab: I Førde by er de omkringliggende fjelde synlige overalt, og Jostedalsbræen, den største isbræ på det europæiske fastland, ligger tæt på byen.

Museets facade er beklædt med hvidt glas gennemskåret af linjer, som minder om brudlinjer i is, og om aftenen er der lys i linjerne, så museet ligger som en funklende blok midt i byens mørke.

Indvendigt bevæger de besøgende sig op gennem museets fire etager i et åbent trapperum med en farvemættet turkis trappe, der rejser sig mod lyset og tagterrassens panoramaview. Tagterrassen er også udformet til udendørs udstillinger og sceneoptræden.

“Det har været en særlig udfordring at bibringe det nye Sogn & Fjordane Kunstmuseum en markant position i bybilledet, som afspejler museets offentlige betydning og rolle i den bymæssige kontekst. Den centrale placering på kanten af Jøstra Elven langs hovedvejen Langebruvegen har afstedkommet en arkitektonisk strategi, som understreger bygningens betydning som en kulturel institution, der favner hele oplandet” – Fortæller arkitekt og partner i Arkitektfirmaet C.F. Møller Klavs Hyttel.

C.F. Møllers første museumsbygning i Norge

C.F. Møller er også arkitekter på kontorbygningen Storhagen Atrium, som er nærmeste nabo, og et boligkompleks på samme grund, der er under opførelse.

Arkitektfirmaet C.F. Møller har 30 ansatte på kontoret i Oslo, som blandt andet har tegnet Bislett Stadion og Akershus Universitetssygehus i Oslo – begge projekter er præmierede for arkitekturen.

Det er C.F. Møllers første museumsbyggeri i Norge, men firmaet har mange kulturbyggerier på cv’et, blandt andet Darwin Centret og National Maritime Museum, The Sammy Ofer Wing i London, og udvidelser af markante danske museer – ARKEN, Statens Museum for Kunst og Vendsyssel Kunstmuseum.

Fakta om Sogn og Fjordane Kunstmuseum

Bygherre: Sogn og Fjordane Fylkeskommune, Førde kommune
Arkitekt: Arkitektfirmaet C.F. Møller Norge
Ingeniør: Sweco Norge AS, iVest Consult
Entreprenør: Åsen & Øvrelid
Adresse: Førde, Norge
Omfang: 3000 m2
Museet åbner 8. september 2012, men tages endeligt i brug forår 2013.

Foto: Arkitektfirmaet C.F. Møller, fotograf Oddleiv ApnesethOm Christoffer Steenbeck

Skriver om design
Dette indlæg blev udgivet i Nyheder og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Dansktegnet kunstmuseum åbner i Norge - in english