CHRISTENSEN & CO I LUND

CHRISTENSEN & CO I LUND

Christensen & Co arkitekter (CCO) er netop udpeget som vinder af den internationale arkitektkonkurrence om et nyt bæredygtigt rådhus til Lund i Sverige. Transparens, tværfaglig synergi, innovation og bæredygtighed er nøglebegreber i designet af det nye rådhus, som skal stå færdig i starten af 2012.

En enig dommerkomite udtaler bl.a.: Forslaget fra CCO skaber en unik bygning baseret på kreative og kompetente løsninger, som er tilpasset både stedet og bygningens indhold. Det nye rådhus bliver en elegant og skulpturel bygning, som kombinerer åbenhed mod parken med større tyngde mod Lunds gamle bycenter. Bygningens forskydninger i skala og højde skaber et dynamisk spil mellem lys og skygge og det nye rådhus har både værdighed og stor signalkraft, som netop har været efterspurgt af Lund Kommune.

Det nye rådhus skal placeres centralt midt mellem Lunds gamle fine bymidte og et stort parkområde vest for centrum. Bygningen er skulpturelt udformet og fremtræder som en facetteret krystal med facader som veksler mellem glas og lyse lukke partier. Skalaen er brudt ned så det relativt store hus, integreres positivt i den karakteristiske bymæssighed som kendetegner Lund. Det skulpturelle udtryk og den varierede facadekarakter, medvirker til at det nye rådhus vil opleves levende og dynamisk, både i det ydre og det indre.

Bygningen har stor åbenhed og transparens og parkens frodige stemning trækkes med helt ind i huset og et åbent galleri langs parken forbinder alle husets fællesfunktioner og skaber et åbent livligt socialt rum, som forbinder både ansatte og gæster i bygningen.

Nord for bygningen skabes en ny markant by-plads, som løfter sig op langs facaden og skaber adgang til en ny cykel og gangbro ved banegården Lund C. Rådhuset udgør en afgørende del i borgernes oplevelse af mødet med den kommunale administration og pladsen udgør således en direkte forlængelse af det offentlige rums forlængelse ind i entré etagen. Her findes café, udstillingsområder og informationsområde. Den åbne udadvendte bygning bliver et symbol på det åbne og demokratiske samfund – et rådhus som byder velkommen og som vil opleves imødekommende for både gæster og ansatte.

Rådhuset har en meget ambitiøs miljøprofil, som betyder at bygningen kun kommer til at bruge en brøkdel af den energi som er normalt for denne slags bygninger. Sunde og miljørigtige materialer, et avanceret energikoncept baseret på naturlig ventilation, solenergi og grundvandskøling samt grønne tage, medfører at Lunds rådhus bliver det grønneste rådhus i Sverige.

Bygningen omfatter 25.000 m2 som skal opføres i to etaper. Projektering af første etape er allerede igangsat og Lund kommune har bevilget en kvart million til byggeriet af denne del.

Næsten 80 arkitekter fra hele Europa ansøgte om at komme med i konkurrencen. Foruden CCO blev danske 3XN, britiske

Tony Fretton Architects samt svenske Lund & Valentin arkitektur og FOJAB Arkitekter inviteret.

www.christensenco.dk

Om Christoffer Steenbeck

Skriver om design
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

CHRISTENSEN & CO I LUND - in english

Christensen & Co. wins invited competition for City Council Building in Lund, Sweden Project: Citizen service centre and administration, 24.000 Client name: Municipality of Lund The dynamic shape of this successful competition proposal is derived from the client\'s requirements for flexible, green and iconic administration building for the Municipality of Lund. The building includes a citizen service centre, offices and restaurant with a roof terrace overlooking the historical city. While providing a new landmark building for the Municipality of Lund, the building sits in a complex context between city, rail tracks and park. First phase of the expected three is due for completion in 2012. www.christensenco.dk