C.F. Møller wins in Copenhagen

C.F. Møller wins in Copenhagen

Arkitektfirmaet C. F. Møller er sammen med SLA og Rambøll af en enstemmig jury udpeget som vinder af den store og prestigefyldte konkurrence om udbygningen af Panum-komplekset, Københavns Universitet, på Blegdamsvej i hjertet af København. Udbygningen bliver markant i bybilledet med et forskertårn, der kommer til at stå som identitetsskabende, skulpturelt fikspunkt for hele Nørre Campus. Samtidig indeholder projektet en urban bypark til gavn for både Panum og den omgivende by.

“Det ny Panum bliver et nyt, unikt vartegn for Nørre Campus og for byen – et rigtigt Københavnertårn,” siger Mads Mandrup og Mads Møller, som begge er partnere i Arkitektfirmaet C. F. Møller.

“Det skal række ud mod omverdenen og tiltrække de bedste forskere i verden til et dansk forskningscenter med international gennemslagskraft.”

Projektet, der er udvalgt af en enig jury, er netop blevet offentliggjort på et pressemøde på Københavns Universitet. Arkitektfirmaet C. F. Møller har vundet konkurrencen i samarbejde med Rambøll og SLA samt følgende konsulenter: aggebo&henriksen, Cenergia, Gordon Farquharson samt Innovation Lab.

Forskertårn og bypark

Forskertårnet på 16 etager bliver et identitetsskabende, skulpturelt fikspunkt for hele det nye Panum-kompleks, der med udbygningen kommer til at åbne sig mod byen.

Det nye Panum fremstår åbent og udadvendt med en transparent underetage, der får bygning og by til at smelte sammen. Her ligger også det centrale forskertorv, der formidler hovedindgangen og er Panums nye samlingssted. Samtidig bliver offentligheden inviteret helt op til toppen af tårnet med café, lounge og udsigtspunkter.

Desuden bliver det ny Panum omgivet af en urban bypark med nye pladser og indre haverum med nicher og siddemuligheder – en forlængelse af studielokaler og kontorer, men også et grønt tilbud til byens borgere.

Et campus-strøg igennem området – samt gang- og cykelstier – skaber en levende bypark, der er tæt forbundet med den omgivende by.

Det nye Panum-kompleks er en del af en større, samlet satsning fra Universitets- og Bygningsstyrelsen og Københavns Universitet, der tager afsæt i en netop offentliggjort strategi om at skabe et nyt, fortættet by-campus, Nørre Campus, der samler natur- og sundhedsvidenskab. Formålet er bl.a. at knytte universitetet tættere sammen med erhvervslivet og den omgivende by og at skabe moderne faciliteter og en klar identitet.

Et byggeri, der åbner sig mod Nørrebro

“Det er et meget væsentligt element, at forskertårnet med sin placering og med den nye forplads ud mod Blegdamsvej også vil være et tilskud til hele områdets både profil og byliv,” siger partnerne Mads Mandrup og Mads Møller.

“Det har været væsentligt for os at skabe et byggeri, der er i dialog med Nørrebro. Panum har tidligere fremstået som en stor, tilknappet forskningsinstitution, der har vendt ryggen til byen. Nu vil vi gennem den nye udvidelse og sammenkoblingen med det eksisterende Panum være i stand til at åbne Panums indre univers af dynamiske og spændende forskningsmiljøer ud mod omverdenen.”

Med sin organiske form har byggeriet signaleffekt, men er også tilpasset det eksisterende Panum i kraft af bl.a. sin farvepalet. Facaden fremstår med en grid-struktur af etagehøje vinduesskår, der nedbryder bygningens store skala.

Byggeriet bliver pioner på energiområdet i kraft af bl.a. Danmarks mest energieffektive laboratorier, hvor spildenergien fra ventilationen bliver genanvendt i bygningens samlede energiregnskab i en hidtil uset grad.

Fakta om udbygningen

Bygherre: Universitets- og Bygningsstyrelsen

Lejer: Københavns Universitet

Forventet indvielse: i slutningen af 2014

Om Christoffer Steenbeck

Skriver om design
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

C.F. Møller wins in Copenhagen - in english

CF Møller Architects, together with the SLA and Ramboll are appointed as the winners of the large and prestigious competition for the expansion of the Panum Complex, University of Copenhagen, at the heart of city. The expansion will significantly dominate in the cityscape with a research tower that will stand out as a sculptural focal point for the entire North Campus. At the same time, the project contains an urban park for the benefit of Panum and the surrounding city. The complex will be 16 stories high and expected completion is in 2014. www.cfmoller.com