BIG wins on homeground

BIG wins on homeground

BIG+realities:united+AKT+TOPOTEK 1 & Man Made Land er kåret som vinderholdet bag designforslaget til det nye topmoderne anlæg for affaldsbehandling og energiproduktion, som skal stå færdigt i 2016 og vil give københavnerne en ny skibakke.

Det nye affaldscenter skal erstatte det eksisterende 40 år gamle energianlæg på Kraftværksvej og udgør Danmarks hidtil største enkeltstående miljøtiltag til 3,5 mia. kroner, der skal fungere som et grønnere og mere energieffektivt alternativ til nuværende Amagerforbrænding.

Holdet prækvalificeredes til konkurrencen med 6 finalister af 36 internationale bud i efteråret 2010, og er nu udvalgt som endelig vinder af en enstemmig dommerkomite. De øvrige finalister er 3xN, Lundgaard & Tranberg Arkitekter, Gottlieb Paludan

Arkitekter, Wilkinson Eyre Architects og Dominique Perrault Architecture.

”Det er et fantastisk forslag, og fordi vi bygger stort er det oplagt at udnytte højden så det ikke bare bliver en kolos, men gennemtænkt. Vi lever sammen med byen og får her en arkitektur, som understreger netop det – og at vi faktisk leverer noget tilbage til byen, som kan bruges og som er flot. Der er rigtig mange muligheder og med det her unikke byggeri kan vi brande vores viden og teknologi i Danmark og vise hele verden, alt det vi kan på miljø og energi-området”, Ulla Röttger, Direktør & Jurymedlem, Amagerforbrænding.

Forslaget er udarbejdet på baggrund af konkurrenceudvalgets vision og ønske om et signifikant byggeri, som spiller sammen med det omgivende byrum og vil fremstå som et nyt arkitektonisk vartegn for området. De ydre rammer for anlægget er tilpasset den lokale, urbane og industrielle kontekst af fabrikker og rekreative tilbud. Taget af anlægget er således foldet ned til en skrånende skibakke på 31.000 m2 i forskellige sværhedsgrader, der udvider områdets eksisterende aktivitetstilbud, styrker forholdet til byen og er en besøgsdestination i sig selv.

”Amager Bakke er et eksempel på det vi kalder Hedonistisk Bæredygtighed – ideen om at bæredygtighed ikke er en byrde vi er tvunget til

at bære – men derimod at en bæredygtig by kan øge vores livskvalitet. Havnebadet er et eksempel på at man i en miljøbevidst storby rent

faktisk kan bade midt i havnen i stedet for at rejse langt for at komme til rene strande. Og et Affald-til-Kraftvarmeværk med en skibakke

på taget er et klokkerent eksempel på en by og en bygning som er både økologisk, økonomisk og socialt bæredygtig”, Bjarke Ingels,

Stifter & Partner, BIG.

Adgangen til skibakken sker gennem en glaselevator, der tillader frit udsyn til anlæggets indre liv for de nysgerrige. Elevatoren kører op langs skorstenen, der er integreret i husets volumen, til anlæggets højeste punkt på ca 100 m, som vil smelte ind i byens eksisterende skyline af tårne og større og nyere bygningsværker. Som det ultimative symbol på hedonistisk bæredygtighed er skorstenen indrettet med en røg-generator på toppen, udarbejdet af tyske realities:united, som samtidig danner tag over en 360 graders panoramarestaurant hvorfra anlæggets besøgende og brugere kan nyde en unik udsigt over København. Øverste del af røg-generatorens kammer fyldes gradvist op med røg op til 200 kg CO2, hvorefter et stempel vil blæse en gigantisk røgring ud fra anlæggets tag, som et symbol på noget legende og levende. Bæredygtighed er ofte et abstrakt begreb, som her bliver gjort konkret og håndgribeligt.

”At tegne en bygnings facade og ikke dens indhold, er lidt som at pakke en gave pænt ind uden at kende indholdet. I stedet for at købe flot gavepapir valgte vi at tegne en gave til København, som ville være til glæde for både store som små, professionelle og begyndere, Københavnerne og turister. Jeg glæder mig til i 2016 at kunne stå på ski med udsigt over København, på et fundament af ren og grøn energi”,

David Zahle, Partner & Projektleder, BIG.

På afstand syner bygningen som et grønt bjerg med en sneklædt bjergtop, opbygget af den grønne facade, der som en vertikal have består af integrerede plantekasser. Anlæggets omgivende landskab er formet som en naturlig forlængelse af skibakken af hhv. en grøn dal mod nord, en bakke mod den aktive industrielle side i øst og et kuperet parkområde. Den sænkede dal med stødabsorberende bakker på hver side af de industrielle områder har åben udsigt over vandet og områdets marina. Landskabet er forbundet af et stisystem som sikrer effektiv og nem adgang tværs over terrænet og til de omkringliggende områder.

INFORMATION

Projekt: Nyt anlæg for affaldsbehandling og energiproduktion

Bygherre: Amagerforbrænding

Beliggenhed: Copenhagen, Denmark

Budget: 3,5 MIA DKK

Arkitekt: BIG-Bjarke Ingels Group

Samarbejde: Realities United (Røgringe), AKT (Façade & Struktur Konsulent), Topotek 1/Man Made Land (Landskab)

Bygning: 95,000 m2 Landskab: 90,000 m2 Tag + Skibakke: 32,000 m2 Façade: 74,000 m2 Administrativt + Besøgscenter: 6,500 m2

Partnere: Bjarke Ingels, David Zahle

Projektleder: Brian Yang

Team: Jelena Vucic, Alina Tamosiunaite, Armor Gutierrez, Maciej Zawadzki, Jakob Lange, Andreas Klok Pedersen, Daniel Selensky, Gül

Ertekin, Xing Xiong, Sunming Lee, Long Zuo

Om Christoffer Steenbeck

Skriver om design
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

BIG wins on homeground - in english

BIG + realities:united + AKT + Topotek 1 & Man Made Land is selected to design the new Waste-to-Energy Plant that doubles as a ski slope for Copenhagen’s citizens and its many visitors by 2016. Located in an industrial area near the city center the new Waste-to-Energy plant will be an exemplary model in the field of waste management and energy production, as well as an architectural landmark in the cityscape of Copenhagen. The project is the single largest environmental initiative in Denmark with a budget of 3,5 Billion DKK, and replaces the adjacent 40 year old Amagerforbraending plant, integrating the latest technologies in waste treatment and environmental performance. The shortlisted offices included Wilkinson Eyre Architects, Dominique Perrault Architecture, 3xN, Lundgaard & Tranberg Architects & Gottlieb Paludan Architects who were selected to compete out of 36 international proposals in Fall 2010 and the winning team is announced by an unanimous judge panel. ”BIG’s proposal contributes to the city with something useful and beautiful. We see this creating a lot of opportunities and with this unique building, we can brand the Danish knowledge and technology to show the world our abilities within environmental and energy issues”, Ulla Röttger, Director of Amagerforbraending. Instead of considering the new Amagerforbraending as an isolated architectural object, the building is conceived as an opportunity to create a destination in itself and thereby reflecting the progressive vision to create a new type of waste treatment facility. The roof of the new Amagerforbraending is turned into a 31.000 m2 ski slope of varying skill levels for the citizens of Copenhagen, its neighboring municipalities and visitors, mobilizing the architecture and redefining the relationship between the waste plant and the city by expanding the existing recreational activities in the surrounding area into a new breed of waste-to-energy plant. “The new waste incineration plant is an example of what we at BIG call Hedonistic Sustainability – the idea that sustainability is not a burden, but that a sustainable city in fact can improve our quality of life. The Waste-to-Energy plant with a ski slope is the best example of a city and a building which is both ecologically, economically and socially sustainable”, Bjarke Ingels Founder and Partner, BIG The slope is ecological using a recycled synthetic granular, upending the convention of the energy intensive indoor ski resort. Access to the slopes is via an elevator along the plant’s smokestack providing views into the plant, giving glimpses of its internal workings finally reaching an observation platform 100m above giving sightseers an unobstructed view from one of the tallest structures in Copenhagen. All of this while the smokestack is modified allowing it to puff smoke rings whenever 1 ton of fossil CO2 is released. These smoke rings which are the brainchild of German based realities:united will form due to the condensation of water in the flue gases as they move through the stack serving as a gentle reminder of the impact of consumption and a measuring stick that will allow the common Copenhagener to grasp the CO2 emission in a straightforward way – turning the smokestack traditionally the symbol of the industrial era into a signal for the future. At night, heat tracking lights can be used to position lasers onto the smoke rings to make artworks out of waste. “Designing a façade for a building is like wrapping a gift without having to consider its content. Instead of concentrating on the wrapping paper we have instead invested our energy on creating a gift for the citizens of Copenhagen & its visitors no matter if they are adults or children”, David Zahle, Partner, BIG. From the distance, the entire building is wrapped in a vertical green façade formed by planter modules stacked like bricks turning it into a mountain from afar. The surrounding topography is sculpted by Topotek 1 & Man Made Land to form a park which offers informal sport activities in summer as in winter. Along its western boarder a field of hills will mimic a mogul piste. A path system throughout the park interconnects the whole a site and creates good connections to the neighboring residential area. Sorry but the video is in Danish... www.big.dk