BIG wins in Paris

BIG wins in Paris

BIG, arkitektfirmaet OFF, ingeniørerne Buro Happold, konsulenterne Michel Forgue og Franck Boutte er vinderholdet bag designet af et 15 000m2 forskningscenter til Sorbonne Universitetets naturvidenskabelige fakultet Université Pierre et Marie Curie i Paris.

Det kommende forskningscenter, Paris PARC, skal fra sin enestående beliggenhed mellem Jean Nouvels Arabiske Institut og de åbne naturarealer ved Jussieu campus styrke skolens profil som det ledende naturvidenskabelige universitet internationalt og lokalt. For­skningscentret skal samle akademikere og det private erhvervsliv under et tag, samt genskabe forbindelsen til de nære omgivelser og resten af byen. Vinderholdet blev valgt blandt forslag fra MVRDV, Lipsky Rollet, Mario Cucinella og Peripherique.

Paris PARC tager sin form efter hensyn til de eksisterende nabobygninger og sikrer optimale dagslysforhold, udsigt og tilgængelighed for alle brugere af huset. Resultatet er et skulpturelt bygningsvolumen, som komplementerer de smukke omgivende universitetsby­gninger fra forskellige historiske perioder.

“Paris PARC er en øvelse i ekstrem kontekstualisme. Kilet ind i en supertæt kontekst i omgivelser af ekstrem arkitekturhistorisk betydn­ing, er Paris PARC udformet gennem en kædereaktion af påvirkninger fra den omgivende by: – udhulet for at lade lys og luft trænge dybt ind i midten – komprimeret for at sikre dagslys og udsyn til naboerne og løftet for at invitere byen og borgerne ind fra både plad­sen og parken. Endelig er facaden vinklet for at spejle den fantastiske udsigt over Paris skyline og bringe silhuetten af Notre Dames tvillingetårne helt ned i baggården.” Bjarke Ingels, Stifter, BIG.

Et åbent atrium i midten af huset sikrer maksimalt lysindfald og skaber en visuel forbindelse mellem forskningscentrets laboratorier og kontorfaciliteter. Den centrale trappe i atriet tillader udsyn til aktiviteter i laboratorierne og fører op til en offentligt tilgængelig tagterrasse og fakultetsklub hvorfra gæster og medarbejdere kan nyde panoramaudsigter over Paris. Glasvægge imellem laboratori­erne skaber et transparent og inspirerende arbejdsmiljø.

”Vi foreslår en bygning som skaber optimale forhold for vidensdeling og uformelle møder blandt husets brugere. Som en slags vid­enskabelig inkubator vil den nye bygning skabe et optimeret klima for innovation – gennem en tæt sammensætning af laboratorier, forskningsfaciliteter, virksomheder og offentlige programmer. ” Andreas Klok Pedersen, Partner-in-Charge, BIG.

Paris PARC integrerer en række offentlige funktioner og genforener campuslivet på Jussieu med bylivet i Paris. Store panorama vinduer i bygningen skaber en tæt forbindelse mellem arbejdspladser og de ikoniske omgivelser. Ved ankomstpladsen er bygningens facade vinklet 5 grader så Notre Dame katedralens spir reflekteres og skaber en ny visuel sammenhæng mellem universitetet og det historiske Paris.

PARIS PARC INFORMATION

PROJEKT: Paris PARC

BYGHERRE: UPMC University

STØRRELSE: 15 000 m2

BELIGGENHED: Paris, Frankrig

TEAM:

BIG

Ledende Partnere: Bjarke Ingels, Andreas Klok Pedersen

Projektleder: Daniel Sundlin

Arkitekt: Gabrielle Nadeau

Team: Camille Crepin, Edouard Boisse, Tiina Liisa Juuti, Alexandre Carpentier

OFF

Ledende Partnere: Manal Rachdi, Tanguy Vermet, Ute Rinnebach

Projektleder: Daniel Colin, Antonio Rovira

Team: Akram Rachdi, Olfa Kamoon

www.big.dk

Om Christoffer Steenbeck

Skriver om design
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

BIG wins in Paris - in english

BIG + Paris-based architects OFF, engineers Buro Happold, consultants Michel Forgue and environmental engineer Franck Boutte is the winning team to design the new 15.000 m2 research centre for Sorbonne’s Scientific university University Pierre et Marie Curie in Paris The new multidisciplinary research centre, Paris PARC, located between Jean Nouvel’s Institut du Monde Arabe and the open green park of the Jussieu Campus will become a significant addition to the campus, strengthening the international appeal and openness of the leading French University for Science and Medicine. The facility will bring together academic scholars and the business community, while re-connecting the university physically and visually with the city of Paris. The winning team was honored as the best design among proposals from MVRDV, Lipsky Rollet, Mario Cucinella and Peripherique. Paris PARC is located in the visual axis of the Notre Dame Cathedral in a dense context of university buildings from different historical periods. BIG proposes a building geometry that adapts to the specific conditions of all adjoining sides, optimized for daylight, views and accessibility. The three-dimensional envelope retracts from the neighboring facades, opens up towards the square of Institut du Monde Arabe and the park, and folds into a publicly accessible rooftop landscape, resulting in an adapted sculptural building volume situated between the emblematic architectural monuments of the university. “As a form of urban experiment the Paris PARC is the imprint of the pressures of its urban context. Wedged into a super dense context – in terms of space, public flows and architectural history – the PARC is conceived as a chain of reactions to the various external and internal forces acting upon it. Inflated to allow daylight and air to enter into the heart of the facility, compressed to ensure daylight and views for the neighboring classrooms and dormitories, lifted and decompressed to allow the public to enter from both plaza and park and finally tilted to reflect the spectacular view of the Paris skyline and the Notre Dame to the Parisians.” Bjarke Ingels, Founder, BIG. A central canyon provides daylight and a visual connection between laboratories and offices. In the atrium a cascade of informal meeting spaces lead to the public rooftop terrace and faculty club. A public stair to the rooftop offers glimpses into the activities of the laboratories which are divided by transparent walls throughout the building to ensure visual connections between the working spaces. The upper levels have panoramic views towards the Notre Dame and the skyline of Paris. “We propose a building that creates the optimum conditions for encounters and exchange among the academics and visitors of Paris PARC. Like a scientific incubator the new building will provide the physical environment for nurturing growth of cultures and sharing of ideas – through the internal mix of laboratories, research facilities and informal meeting spaces, and through a reunification with the public life of the city.” Andreas Klok Pedersen, Partner-in-Charge, BIG. The Paris PARC becomes the interface between campus life and city life by reuniting the Jussieu Campus with the city of Paris. The iconic view of the Notre Dame Cathedral is brought into the daily life of the building through the large panoramic windows while the facade towards the entrance square is slightly tilted, hence, a mirrored image of the Cathedral becomes visible at eyelevel on the square, connecting the building to its iconic location. www.big.dk