Big wins in Finland

BIG vinder den inviterede konkurrence om et nyt 47 000 m2 ski- og feriested i Lapland.

Det nye skisportssted skal omdanne den eksisterende ferieby Levi til en skidestination i verdensklasse. Beliggenheden nær Kittilä lufthavn sikrer nem adgang for internationale rejsende til skistedet og det øvrige Lapland. Den finske developer Kassiopeia Finland investerer og driver flere hoteller, samt et kongrescenter lokalt i området og ser et stort potentiale i at videreudvikle og styrke byens rekreative muligheder.

Det kommende resort vil ligge på en skråning i det naturskønne Koutalaki skiområde, og er udtænkt som en kunstig udvidelse af skiløjperne og den eksisterende klynge af bygninger. BIG foreslår en serie af fritstående bygninger, som hver især rammer terrænet i begge ender og tillader adgang for skiløberne, samt uhindret nedstigning i alle retninger. De blødt buede tagrygge skaber en visuel forlængelse af bjerglandskabet og giver byen en karakteristisk skiløjpe-skyline.

”Det kommende skisportssted er udtænkt som en forlængelse af fjeldet og den eksisterende bebyggelse i Koutalaki. Vi foreslår et ski-resort som følger landskabets naturlige topografi og danner en menneskeskabt bakke til beboelse og skiløb. Det nye ski-resort bliver en unik hybrid i mødet mellem den traditionelle landsby og resort, læ og åbenhed, intimitet og hygge – og i al sin enkelhed – arkitektur og landskab.” Bjarke Ingels, Stifter & Partner, BIG.

Bebyggelsen former sig rundt om et fælles torv, der fungerer som et samlingspunkt for bylivet i læ fra vinden men samtidig åbent og indbydende i forhold til resten af landskabet. Torvet tillader skøjteløb og mindre koncerter, og er forbundet til en plads i nærheden med barer og cafeer, som skabes af de omgivende bygningers varierende højder. Den intime stemning her komplementerer den majestætiske udsigt og beliggenheden på den åbne skråning.

Hele Koutalaki ski-området er forbundet af et effektivt stisystem som tilgodeser skiløbere og fodgængere. Adgangen til taget sker gennem centrale elevatorer, som også fører til en tagrestaurant med panorama udsigter over torvet og landskabet.

”Da vi besøgte byggegrunden for det kommende resort bemærkede vi den gode placering i forhold til pisterne, men også behovet for bedre adgang til dem. Vores forslag maksimerer og prioriterer skiløbernes frie bevægelse igennem hele bebyggelsen og skaber direkte adgang til pisterne i nærheden og skiløb ned i alle retninger.” Jakob Lange, Partner-in-Charge, BIG.

De fire bygninger simulerer ægte skibakker i vinter-tiden alt imens tagfladerne vil være beklædt af græs om sommeren og gøre resortet til et attraktivt feriested for vandre- og skovture.

www.big.dk

Om Christoffer Steenbeck

Skriver om design
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Big wins in Finland - in english

BIG wins an invited competition for a 47.000 m2 ski resort and recreational area in Levi. The future Ski Village will transform the existing Levi ski resort into a world class destination, offering top quality accommodation and leisure services for skiers of all levels and demands. The proximity to the Kittilä airport ensures easy access to the resort attracting international visitors to Levi village and the whole Lapland region. “BIG’s visionary approach of combining unique types of accommodation and amenities along with the leisure activities offered at the resort, left the jury in awe. BIG’s ambitious plan challenges traditional thinking and we believe that the collaboration between Kassiopeia Finland and BIG-Bjarke Ingels Group will rise to the occasion.” Jury, Kassiopeia Finland Oy. Located on a gentle slope, the existing Levi ski center provides the framework for the future Koutalaki Ski Village which is conceived as an extension of the summit and the existing cluster of buildings in Koutalaki. BIG proposes to create a series of buildings that radiate out from a central square and whose ends touch the ground to create four freestanding buildings that each provide access to the roof and allow the skiers to descend from the resort’s rooftop downhill in any direction. The soft curves of the undulating roofs of the four buildings create a visual continuity of the natural land­scape while lending the whole village the unique character of a skislope skyline that creates an inhabited mountain top. “The Koutalaki Ski Village is conceived as an extension of both the summit and the resort. Grown from the natural topography rather than dropped from the sky – the ar­chitecture extends the organic forms of natural landscape creating an inhabitable as well as skiable manmade mountain. As a result, our design for the Koutalaki Ski Village creates a new hybrid integrating distinct identities such as village and resort, shelter and openness, cozy intimacy and natural maj­esty, unique character and careful continuity – or simply – architecture and landscape.” Bjarke Ingels, Founder & Partner, BIG. The four buildings arc around a central square to create a new bustling village plaza at the heart of the resort, which is sheltered from the wind yet open and inviting to the surrounding landscape. The plaza allows ice skating and music events and is connected to a bowl like yard with cafés and bars created by the lower interior heights of the new buildings. The intimate atmosphere of the spaces created here contrasts the open views from the summit. The whole resort area is connected through a network of paths that prioritizes skiers and pedestrians. Access to the roofs happens through central elevator cores allowing skiing down either towards the courtyard or the piste. An elevator located centrally in the hotel provides access to the roof top restaurant with a 360 degree panorama views of the landscape and plaza. ”When first visiting the future Koutalaki village site you realize the proximity to the ski slopes but at the same time the importance of creating a connection for skiers as well. The gentle slope away from the main ski system seems to offer the solution for a unified proposal that creates maximum connectivity for skiers and pedestrians.” Jakob Lange, Partner-in-Charge, BIG. While the four buildings simulate real ski slopes during winter time, combining the essence of a ski resort – skiing, relaxation, rec­reation and dwelling, the roofscape of the buildings during summer will be just as attractive serving as a green continuum of the surrounding natural landscape for hiking and picnics. Name: Koutalaki Ski Village Size: 47.000m2 Client: Kassiopeia Finland Oy Location: Levi, Finland