BIG I KINA

BIG I KINA

BIG skal designe et bæredygtigt højhus i Shenzhen, Kina

BIG + Arup + Transsolar er kåret som vindere i en indbudt international konkurrence om kontorkomplekset Shenzhen International Energy Mansion på 96.000 m2.

Formålet med den internationale konkurrence var, at udvikle en arkitektonisk løsning til det nye hovedsæde for energivirksomheden Shenzhen Energy Company. Hovedsædet, som skal ligge i centrum af Shenzhen, skal integreres i de omkringliggende omgivelser og designes til at modstå byens tropiske klimaforhold. BIGs vindende designforslag blev udvalgt af eksperter fra Shenzhens byplanlægning, ledet af jury-formanden Alejandro Zaera-Polo og repræsentanter fra energivirksomheden. Det nye højhus skal udgøre et nyt, 200 meter højt, vartegn for Shenzhens kulturelle, politiske og økonomiske centrum. Kombinationen af en effektiv organisering af etageplaner og en bæredygtig facade, som både passivt og aktivt reducerer bygningens energiforbrug, er hovedingredienserne i bygningens bæredygtige og effektive design.

Designevolution

Højhuse har længe været økonomisk favorable, når der skulle skabes fleksible, funktionelle og velbelyste kontorbygninger til mange medarbejdere og således imødekomme eksisterende efterspørgsel og behov. Fokus på sidstnævnte har i høj grad overskygget hensynet og omtanke for miljøet og konsekvenserne ved det omfattende energiforbrug.

BIGs vision er, at højhuse skal udvikles til en ny type af bæredygtige bygninger, der skal udnytte skyskraberens klassiske fordele som fleksibilitet, dagslys og tæthed, og samtidig udvikle nye egenskaber med særlig fokus på energiforbrug og bæredygtighed: opnåelse af maksimal naturlig belysning med minimale gener fra skarpt sollys eller indbyggede måder at begrænse behovet for mekanisk nedkøling.

”Shenzhen International Energy Mansion skal være den første af sin art til at kombinere højhusets klassiske fordele, med eksterne elementer som sol, dagslys, luftfugtighed og vind – for at skabe maksimal komfort og kvalitet for bygningens brugere. Højhuset vil fremstå som en hårfin mutation af den klassiske skyskraber – en naturlig evolution frem for den desperate revolution”, Bjarke Ingels, Partner-In-Charge, BIG

Solpaneler

Traditionelle glasfacader har en lav isoleringsevne og ringe filtrering af direkte sollys, hvilket medfører et overophedet og fugtigt indeklima. Energiforbruget til nedkøling bliver dermed ekstremt højt, et problem som ofte imødekommes med tunge, tonede og tykke vinduesglas, der får udsigten til at syne evigt trist og kedelig.

”Udgangspunktet for projektet er en effektiv organisering af etageplanerne, og en facade, som er særligt tilpasset til de lokale vejrforhold. Ved at fokusere på netop facaden kan bygningens bæredygtighed optimeres betydeligt”, Andreas

Om Christoffer Steenbeck

Skriver om design
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

BIG I KINA - in english

BIG to design sustainable skyscraper in Shenzhen, China. BIG, in collaboration with ARUP and Transsolar, was awarded first-prize in an international competition to design Shenzhen International Energy Mansion, the regional headquarters for the Shenzhen Energy Company. The purpose of the international design competition was to find a sustainable and efficient solution for the Shenzhen Energy Company office headquarters. Located in the centre of Shenzhen, the 96,000 square meter project will be integrated with the surrounding environment and designed to withstand the tropical climate of the city. BIG’s winning proposal was selected by the jury experts from Shenzhen Municipal Planning Bureau chaired by Alejandro Zaera-Polo and client representatives. The headquarters rises 200 meters creating a new landmark visible from the highway in the cultural, political and business center of Shenzhen. BIG envisions combining a practical and efficient floor plan layout with a sustainable façade that both, passively and actively reduce the energy consumption of the building. The façade is conceived as a folded skin that shades the office complex from direct sunlight and integrates solar thermal panels, reducing the overall energy consumption of the building. Design Evolution The skyscraper has evolved as an economically efficient way to provide flexible, functional and well illuminated workspaces for dense populations of professionals. It has, however, evolved at a time when air conditioning and electric lighting are merely seen as modern solutions to modern demand, without thought being given to environmental consequences or energy shortages. Today, the skyscraper needs to evolve into a new sustainable species. It must retain its highly evolved qualities such as flexibility, daylight, views, density and general usability while advancing new and untested attributes such as ways of combining maximum daylight exposure with minimal sunshine exposure or integrated ways of limiting the need for cooling. “We propose to make the Shenzhen Energy Mansion the first specimen of a new species of office buildings that exploits the buildings interface with the external elements - sun, daylight, humidity, wind – as a source to create maximum comfort and quality inside. The Shenzhen Energy Mansion will appear as a subtle mutation of the classic skyscraper – a natural evolution rather than a desperate revolution.” Bjarke Ingels, Founding Partner, BIG. Curtain wall The traditional glass façade has little insulation leaving the offices overheated by direct sunlight. This results in excessive energy consumption for air conditioning and the need for a heavy glass coating that makes the view seem permanently dull and grey. “The towers are based on an efficient and well-proven floor plan enclosed in a skin specifically modified and optimized for the local climate. By focusing on the envelope, the façade, we are able to enhance the sustainable performance of the building drastically.” Andreas Klok Pedersen, Project Leader, BIG. By folding the façade in an origami like shape we achieve a structure with closed and open parts. The closed parts provide a highly-insulated façade, while blocking the direct sunlight. On the outside the closed parts are fitted with solar thermal heat panels that power the air conditioning and provide dehumidification for the working spaces. The folded wall provides a free view through clear glass in one direction creating a condition with plenty of diffused daylight by reflecting the direct sunlight between the interior panels. Even with direct sun from east or west, the majority of the solar rays reflect off the glass, due to the flat angle of the window. The reflected rays increase the efficiency of solar thermal energy panels. The combination of minimal passive solar heating and active solar panels reduce the energy consumption by more than 60%. SHENZHEN INTERNATIONAL ENERGY MANSION CREDIT LIST: ARCHITECT: BIG CLIENT: Shenzhen Energy Company COLLABORATORS: ARUP, Transsolar SIZE: 96.000 M2 LOCATION: Shenzhen, China STATUS: 1st Prize Partner-In-Charge: Bjarke Ingels Project Leader: Andreas Klok Pedersen Team: Cat Huang, Alex Cozma, Fan Zhang, Kuba Snopek, Flavien Menu, Stanley Lung www.big.dk