Arkitema wins Tretorn Husene

Arkitema wins Tretorn Husene

Arkitema vinder konkurrencen om Tretorn-husene i Helsingør

Fire af Danmarks bedste tegnestuer var indbudt til at konkurrere om en af Danmarks bedst beliggende og dyreste byggegrunde Tretorn-grunden. Arkitema er udpeget som vinder af konkurrencen. De kommende boliger skal bygges ved siden af Helsingør Nordhavn og med udsigt til Kronborg, Øresund og Sverige.

Sympatisk boligbebyggelse

Arkitemas vinderforslag ”Kronborg Strandby” tager navn og form efter sine omgivelser. Elegante og skulpturelt enkle træhuse, der vinkler sig i forhold til hinanden og sikrer en levende og interessant by med gode udsigts- og lysforhold. Her er man altid tæt på lyset og nær den storslåede udsigt som er karakteristisk for stedet. Dommerne var meget begejstrede for vinderforslaget og beskriver det bl.a. med ordene: “bebyggelsesplanen, bygningernes arkitektur samt boligerne indretning giver tilsammen et kvalitetsfyldt bud på en yderst sympatisk boligbebyggelse, der tilvejebringer en slags privatiseret kollektivitet, der indvarsler en fremmadrettet og moderne livsform”.

Arkitema, erfarne boligarkitekter

Arkitema har siden 1969 tegnet en række toneangivende og anerkendte boligprojekter. Med projekter som Sluseholmen, Ungdomsboliger Aarhus Havn og Bolig+ som nogle af de mest anerkendte og som alle har det til fælles, at de er tegnet med fokus på mangfoldighed og netop er koncentreret om den sociale bevidsthed som dommerne oplever i Arkitemas vinderforslag. Samtidig er projekterne nogle af de vigtigste nyere boligprojekter med bæredygtighed som sit primære omdrejningspunkt.

Samme fokus på bæredygtighed – både den æstetiske, sociale, økonomiske samt energimæssige bæredygtighed er en vigtig del af Kronborg Strandby, der med sine intime rum mellem husene, varierede hustyper, sit robuste materiale og de vinklede tage, der er oplagte flader til at integrere solenergi, er indbegrebet af bæredygtige boliger. Udover den vinklede bykomposition og de skråtstillede tage er facadematerialet hentet fra stedets identitet som maritimt område. Facaderne byder velkommen med træets stoflighed og store vinduespartier med fleksible foldeskærme. Et projekt tegnet til stedet. Og netop det stedsspecifikke roser dommerne, der udtaler om vinderforslaget: “forslaget udviser en fin musikalitet for områdets placering i overgangen mellem naturen og byen samt i respekten for Kronborg som byens ubestridte største og vigtigste landmark”.

Tre typer huse

Kronborg Strandby har tre typer huse: strandvillaen, strandhusene og byhusene med variationsmuligheder indenfor hver type. Strandvillaerne er eksklusive boliger i to til tre etager og ligger primært i første formation med panoramisk udsigt og ophold mod vandet. I anden formation findes både strandvillaer og strandhuse i varierende højde med mulighed for både eksklusive og komfortable boligtyper. Byhusene er de højeste hustyper i op til 6 etager, og er tænkt som etageboliger med udsigt og beskyttet ophold på indeliggende terrasser eller altaner, men er også velegnet til erhverv i kraft af deres størrelse og beliggenheden primært mod byen.

De i alt fire tegnestuer, der deltog i konkurrencen var BIG, Henning Larsen Architects og Vilhelm Lauritzen Arkitekter.

Data
Adresse: Tretorn-gruden, Helsingør
Omfang: 15.000 kvm, 100-150 boliger
Bygherre: Ejendomsudvikling Kronborg Strand
Arkitekt: Arkitema Architects
Landskabsarkitekt: Arkitema Architects

www.arkitema.dk

Om Christoffer Steenbeck

Skriver om design
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Arkitema wins Tretorn Husene - in english

Danish Architects Arkitema wins the competition for the Tretorn houses in Elsinore Four of the best architectural firms were invited to compete for one of Denmark's best located and most valuable sites the Tretorn buiding site next to the beach. Arkitema Architects have been chosen as the winner of the competition. The residences are to be built beside Elsinore North Harbour and with views of Kronborg, Øresund and Sweden. www.arkitema.dk