Arkitema wins Frederikshavn City School

Arkitema wins Frederikshavn City School

Arkitema vinder konkurrencen om Frederikshavn Ny Byskole

På et byrådsmøde i Frederikshavn i går blev Arkitemas forslag til en ny byskole vedtaget. Frederikshavn Ny Byskole samler i alt tre skoler i én 13.500 m² stor stjerneformet skole.

Den lille skole i den store skole

Frederikshavn Ny Byskole skal skabe rum til leg og læring for ca. 1.200 elever og 160 lærere. Derfor er projektet tænkt som en skole, der med zoner og underenheder nedbrydes i mindre afdelinger. Arkitekt og konkurrenceleder hos Arkitema, Jørn Frøsig Johansen, forklarer: ”Vi valgte stjerneformen for at inddele skolen i naturlige zoner og rum og dermed etablere tilhørsforhold mellem eleverne og skolen – skabe en skole i en menneskelig skala. Samtidig giver stjerneformen attraktive og veldefinerede uderum ud for hver skoleafdeling”. Dette valg roses i dommerbetænkningen: ”Faglokalerne er disponeret i klynger som fagzoner. Det lykkes på fremragende vis at skabe faglige miljøer og samtidig bevare respekten for fagenes egenart”.

En skole med et centralt hjerterum

Stjernen har sit centrum på det fælles torv, hjerterummet, hvor alle skolens zoner mødes – et læringscentrum, der understreges med en stor, rød skulpturel trappe. Hjerterummet fremhæves i dommerbetænkningen: ”Den tilbudte skoleløsning indeholder en tydelig central hovedindgang koblet til administrationen og et meget overbevisende PUC – det fælles hjerte – som i sin funktionelle disponering, rumlige og niveaumæssige variation og kobling til skoletorvet lægger op til et spændende og livfuldt fagligt og socialt miljø og et mange-facetteret brug”.

Partner og forretningsområdechef for Arkitema Læring,Per Fischer, er meget tilfreds med 1. præmien og udtaler: “Arkitema Læring er et strategisk satningsområde for Arkitema, der først med vores store succeser med Hellerup Skole, siden hen med Vibeengskolen nu får flot følgeskab af Frederikshavn Ny Byskole. Skolen vil som de to andre skoler, skabe nærværende og inspirerende læringsmiljøer til vores børn”, slutter Per Fischer.

Energiklasse 2020 skole

Skolen er med sin stjerneform beriget med klasselokaler, der alle ligger direkte ud mod facaden og dermed lyset og luften. Samtidig etablerer stjerneformen optimale forhold for naturlig ventilation og med let adgang til det fri. Skolen er i to plan fordelt som ét plan for de mindste og to plan for de ældste elever. Oven på det laveste plan etablerer vi tagterrasse med 750 m² solceller, og skolen opnår dermed Lavenergiklasse 2020.

Data
Arkitema vinder i team med Arkitektfirmaet Arkinord A/S, Brix & Kamp A/S og MT Højgaard
Adresse: Olfert Fischersvej, Frederikshavn
Omfang: 13.500 m²
Forventet opførelsesår: 2011-2012 – indflytning december 2012
Bygherre: Frederikshavn Kommune
Arkitekt: Arkitema Architects
Totalentreprenør: MT Højgaard

Ingeniører: MT Højgaard og Brix & Kamp
Øvrige rådgivere: Arkinord, Dan Ejendomme, DnB NOR Bank ASA

www.arkitema.dk

Om Christoffer Steenbeck

Skriver om design
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Arkitema wins Frederikshavn City School - in english

Danish architects Arkitema wins the competition for a new city school in Frederikshavn (DK) The building will be the new learning site for more than 1200 children and 160 teachers. The school will be 12.500 m2 in size and mounted with solar cells and furthermore live up to the highest insulation standards. Expected completion in December 2012. www.arkitema.dk