ADEPT wins in Norway

ADEPT wins in Norway

Det naturskønne ski- og vandreområde Oppdal i Norge boostes nu med et levende bycentrum. ADEPT har i team med Various Architects og Lalaland landskabsarkitekter vundet den internationale konkurrence om Oppdal Sentrum. Projektforslaget Oppdal+ præsenterer en tæt ’fjellbygd’, bestående af boliger, kontorer, fritidsboliger og detailhandel, designet til et større flow af besøgende og skiløbere i byen.

Oppdal er et af nordens mest populære vinter- og sommersportsområder. Konkurrencen om Oppdal Sentrum skal gøre destinationen endnu mere attraktiv ud fra mål om tilgængelighed og bedre sammenhæng mellem natur- og byliv. ADEPT har i samarbejde med Various arkitekter og Lalaland landskabsarkitekter tegnet visioner for Oppdal+ som et praktisk tilrettelagt, komfortabelt og miljøvenligt fritids-, by- og boligområde.

I Oppdal+ kobles landskab, byliv og aktivitet i ét hovedgreb: plustegnet. En ny hovedvej anlægges væk fra byens centrum og frigiver dermed plads på den gamle hovedvej E6, der udgør plustegnets ene strækning. Ud fra et shared space koncept omdannes den gamle hovedvej til et urbant hovedstrøg til fordel for gående, cyklende og skiløbere. Forretningerne langs strækningen vil opleve et større flow af mennesker og dermed flere kunder. Tværs over dette strøg bølger en grøn ”flod” sig og skaber en ny forbindelsesakse. Den nye rekreative strækning knytter byens funktioner (mødepladsen, rådhuset, kulturhuset mm.) med landskabets funktioner (skicenter, idrætsanlæg, fritidspark mm.). Disse to primære fodgængerstrøg danner et kryds gennem byen som et fortættende og samtidig favnende greb, der integrerer by- og naturliv.

Det nye centrum fortættes med 142.000 m2 ny bebyggelse, bestående af boliger, kontorer, publikumsorienteret erhverv og offentlige tjenester samt parkering. For at sikre en mangfoldig demografisk sammensætning introduceres forskellige boligtyper, alle tilknyttede private uderum – altaner, tagterrasser eller minihaver. Materialebruget afspejler den lokale byggetradition og holdes i skifer og træ, ligesom byens saddeltage videreføres til den nye bebyggelse.

Juryen ser Oppdal+ som et unik og identitetsskabende koncept for udvikling af bebyggelse og arkitektoniske udtryk, baseret på den lokale byggeskik. I deres begrundelse lyder det:

”Oppdal+ har en klar og billedlig visjon, ren, rå og tett på, som favner både slik Oppdal er i dag og hva Oppdal skal strekke seg mot. De som bor her og turister. Arbeidstittelen er både nyskapende, optimistisk og gir rom for identitet og særpreg. Juryen mener det er et godt og inspirerende svar på visjonen i programmet.”

Teamet bag vinderforslaget Oppdal+ består af ADEPT, Various architects og Lalaland. ADEPT og samarbejdspartnere deltog som eneste internationale team i konkurrence mod blandt andre Snøhetta og Asplan Viak. For mere information om arkitektkonkurrencen besøg venligst Oppdal kommunes hjemmeside:

www.oppdal.kommune.no

www.adeptarchitects.com

Om Christoffer Steenbeck

Skriver om design
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

ADEPT wins in Norway - in english

Danish architects ADEPT are part of a team including Various architects og Lalaland that has just won the competition to change the city of Oppland into an even more attractive winter sports city. www.adeptarchitects.com www.oppdal.kommune.no