ADEPT wins Danish Landscape Award 2010

ADEPT wins Danish Landscape Award 2010

Dansk Landskabspris 2010 blev tildelt tegnestuerne ADEPT og LiWplanning for projektet Måløv Aksen i Ballerup Kommune.

Prisen har til hensigt at sætte fokus på landskabsarkitekturen og forvaltningen af landskabet i både by og land. Derudover er prisen en mulighed for at hædre personer, som med deres ekstraordinære landsskabsarkitektoniske arbejde er med til at videreudvikle faget.

Måløv Aksen er den strækning, der forbinder den nye bydel Søndergård med den gamle Måløv by på tværs af to store trafikbarrierer, Frederikssundsvej og S-banen. Formålet med projektet er en både tryghedsmæssig, funktionel og æstetisk forbedring af strækningen. Måløv Aksen skal være et attraktivt byrum for alle, og især for Måløvs borgere, der færdes her dagligt. Projektet skal fungere som et eksempel på, hvordan man kan løse en problemstilling, som er kendt i mange byer, hvor byens og trafikkens udvikling har betydet, at bydele er blevet afskåret fra hinanden.

Med kotering som tema søgte Dansk Landskabspris i år projekter, der i særlig grad viser landskabsarkitektfagets fornemmelse for læsningen af de landskabelige forhold og den efterfølgende formning af terrænet. Projekter, hvor lavpraktiske problemer og smukke arkitektoniske løsninger forenes.

I begrundelsen for tildelingen lød det: ’’Med Måløv Aksen skabes en fornem sammenhæng på tværs af flere trafikanlæg på et komplet umuligt sted. Projektet behandler skrænten ved viadukten, som er et typisk restareal, der opstår ved krydsning af tekniske anlæg. Restarealer er som regel blot beplantet med afvisende planter, der skal holde folk væk fra den stejle jord. Et ofte mismodigt resultat. I dette projekt aktiveres arealet og gøres til et sted for handling, møde og ophold. Et dramatisk og unikt rum der vækker opmærksomhed og sætter tanker i gang. Projektet præmieres bl.a. for: at synliggøre tyngdekraftens tegning af landskabet, at behandle stejlheden i vores ellers så flade land og for at gøre et umuligt sted til et muligt sted’.

Indvielse. Fredag d. 1. oktober – på Arkitekturens Dag – indvier Ballerup Kommune i samarbejde med Realdania første etape af projektet, som blev til på baggrund af en konkurrence udskrevet i 2008. ADEPT og LiWplanning’s vinderprojekt ’Smeltevandsdalen’ tager udgangspunkt i istidslandskabet omkring Måløv. Som hovedidé opfattes Måløv Aksen som en smeltevandsdal, der løber gennem isen. Det udmøntes konkret i, at belægningens mønster illuderer istidsaflejringer, mens de to stitunneller udformes som lysende ’isklumper’.

Ved Måløv Station optages et stort terrænspring af et trappe-/rampeanlæg, som lægger op til både ophold, leg og bevægelse. Endelig er ’Krogrunden’, tidligere blot en bevokset skrænt, omdannet til et stejlt og moderne byrum bl.a. med bænke og bordtennisbord.

ADEPT’s tre partnere udtaler: ”Vi er selvfølgelig udelt begejstrede for at blive tildelt denne pris. Vi har sammen med LiWplanning udviklet det projekt, vi syntes var det rigtige til stedet og Måløvs borgere. At det nu modtager en pris betragter vi som en motiverende anerkendelse af vores arbejde og tilgang til arkitekturen”.

Udgangspunktet for konkurrencen var en konceptudviklingsfase, hvor inddragelse af Måløvs borgere var omdrejningspunktet. Ballerup Kommune afholdt en række workshops og interviews med forskellige grupper af borgere i Måløv. Resultatet blev et ’Kvalitetskatalog for Byrum’, hvor borgernes ønsker og krav til fremtidens Måløv Akse er samlet.

”Jeg er meget glad for Måløv Aksen”, siger borgmester Ove E. Dalsgaard, Ballerup Kommune. ”Både fordi det er blevet et usædvanlig flot byrum, og fordi processen har været så vellykket. Både unge, voksne og ældre i Måløv har bidraget til, at byrummet har fået de kvaliteter, som vi ser i dag. Det er en særlig glæde at se, at mange unge mennesker allerede har taget Måløv Aksen til sig og bruger den til parkour og bordtennis mv. Det er for mig et tegn på, at vi har opnået det, som borgerne ønskede, nemlig et byrum som danner ramme om byliv og oplevelser.”

Alle er velkomne til at deltage ved indvielsen, som foregår på Arkitekturens Dag, fredag d. 1. oktober 2010 kl. 16.00 på Stationsvej ved Måløv Station.

Om Christoffer Steenbeck

Skriver om design
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

ADEPT wins Danish Landscape Award 2010 - in english

Måløv Axis wins the Danish Landscape Award 2010 ADEPT and LiWplanning win the Danish Landscape Award for Måløv Axis, developed in collaboration with Imitio and Søren Jensen engineering. Måløv Axis is rewarded for its way of making gravity’s drawing of the landscape visible and examining the steepness of Denmark’s otherwise very flat landscape - and turning an impossible place into an area for recreational activities and meeting points. Måløv Axis will be inaugurated October 1st 2010. www.adeptarchitects.com