Absent Monument by OP Architecture

Absent Monument by OP Architecture

Den danske tegnestue OP Architects vinder juryens specialpris i international konkurrence om jødisk mindesmærke.

OP architecture i samarbejde med Rambøll Danmark er blandt de fem vindere af den internationale konkurrence om et mindesmærke for Frankfurts over 10.000 deporterede jøder.

I alt 135 forslag fra det meste af verden deltog i den åbne konkurrences første fase, hvoraf 20 blev anonymt udvalgt til anden fase og viderebearbejdning. Der blev ialt uddelt 5 priser – tre 2. præmier og to specialpriser.

Mindesmærket skal placeres ved den historiske ‘Grossmarkthalle’, hvorfra 10.000 jøder i årerne fra 1941 til 1945 blev samlet og deporteret til koncentrationslejrene i øst. På samme grund opfører den Europæiske Centralbank sit nye hovedsæde, et storstilet højhusprojekt tegnet af den østriske tegnestue Coop Himmelblau.

Ved fysisk at fjerne en del af Main-floden og standse den stadige strøm af vand præcis ud for Frankfurter Grossmarkthalle, ønsker vi at giver de besøgende en meget direkte og sanselig oplevelse af hvad deportationen af jøderne betyder.

”Tomrummet var den stærkeste måde at udtrykke deportation og sorg på, uden samtidig at forsøge at hamle op med både Grosmarkthalles og højhusarkitekturen.” fortæller Niels Lund Petersen, projektleder og partner i OP. “Vi ville skabe et sted udtrykker tab, tomhed og savn – men på samme tid forsøge at ingyde håb og vise skønheden i naturen og i menneskers frembringelser som en del af denne oplevelse”.

Selvom fl oden Main ikke blev brugt til deportationerne har den stor symbolsk værdi som et billede på livet og historien, og som Frankfurts forbindelse til omverdenen, Hullet vil få vandet i floden til at falde – til pludselig at skifte retning. Absent Monument handler om denne bratte ændring af vandets bevægelse som metafor for deportationen.

Tomrummet skal ikke symbolisere en grav, men tværtimod skabe en oplevelse af vandet som en ubrydelig masse der altid vil forenes.

Arkitekterne præsenterede projektforslaget for Rambøll, som straks gav tilsagn om samarbejde, og Simon Jensen, Projektchef fra Rambøll udtaler: ”Absent Monument er et fantastisk projekt, der sidder fast i bevidstheden, så vi glædede os til at tage udfordringen op”

Juryen var udelt begejstrede for Absent Monument, men i tvivl om realiserbarheden, hvorfor projektet blev tildelt specialprisen. Arkitekter og ingeniører har dog efterfølgende i et brev til jurymedlemmerne bedt om lov til at viderebearbejde projektet på lige fod med de tre 2. præmievindere.

”Denne gang var nej blot et andet ord for ja” siger Niels Lund Petersen, partner i OP ”Ved at skabe en offentlig debat der involverer flere interessenter og myndigheder, kræver Absent Monument at alle i Frankfurt yder en indsats – og kan dermed blive den ultimative undskyldning overfor ofrene”

Det er ikke første gang Niels Lund Petersen står i spidsen for et omdebatteret projekt. Som tidligere associate i BIG var han både konkurrence- og designansvarlig for den danske pavillon til Shanghai Expo 2010, der som bekendt indebar udlånet af den lille havfrue.

Fredag d. 3. september, var der fernisering på udstillingen af samtlige indkomne konkurrenceforslag med åbningstale af direktøren for det jødiske museum i Frankfurt am Main Prof. Dr. Raphael. Parallelt med udstillingen vil der køre en offentlig debat omkring de præmierede forslag, og i løbet af det næste år vil man med udgangspunkt i debatten tage stilling til projektets endelige udformning.

www.oparchitecture.dk

Om Christoffer Steenbeck

Skriver om design
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Absent Monument by OP Architecture - in english

OP Architecture from Denmark wins the jury’s special prize for Grossmarkthalle Memorial in Frankfurt. In close cooperation with the European Central Bank and the Jewish Community of Frankfurt, the City of Frankfurt am Main is to create a memorial site in the immediate vicinity of the former Großmarkthalle to commemorate the deportation of more than 10,000 Jewish citizens of Frankfurt, who were assembled on this site before being deported to concentration camps. The competition was held in two phases and OP was honered with the jury’s special prize. www.oparchitecture.dk