1:1 wins landscape architecture prize

1:1 wins landscape architecture prize

De danske landskabsarkitekter 1:1 har netop vundet den årlige bygningspræmiering fra Københavs Kommune.

Engang var det en kedelig grå smøge. Nu er det en poetisk og rå plads, som samler Nansensgadekvarteret på tværs af alder. For denne bedrift får holdet bag Charlotte Ammundsens plads Københavns Kommunes bygningspræmiering. I begrundelsen for prisen lyder det blandt andet:

– En helstøbt ide, der har forandret stedet fra en kedelig mørkelagt smøge mellem

Nansensgade og Nørre Søgade til en brugervenlig plads med mulighed for stille

ophold i yderzonen og på cafépladsen ved kulturhuset, og for aktiviteter som klatring i

kunstinstallationen samt basket, petanque og leg i skaterlandskabet.

Charlotte Ammundsens plads er delt op i tre dele: en klassisk københavnerplads med chaussesten, en forsænket boldbane og et hvidt klippelandskab. På den klassiske københavnerplads kan man sidde og nyde maden fra kulturhusets café, mens man ser ned på boldbanen, der er lagt ned i niveau med Søgade og afsluttes af en bred trappe op mod Nansensgade. Et hvidt klippelandskab skaber en effektfuld kontrast til den mørke boldbane og kan bruges til at klatre, skate eller cykle på. Rundt omkring på pladsen giver blomstrende træer en poetisk stemning midt på stenbroen. Resultatet er en plads med sin helt egen identitet, eller som det lyder i begrundelsen:

– Med Charlotte Ammundsens Plads er der fremkommet en rå, kølig, konsekvent, overskuelig og funktionel plads med en stærk identitet, hvor tilgængelighed er tænkt ind i den formalistiske og kunstneriske udformning af et skaterbjerglandskab.

Arbejdet med at få en ny plads startede på lokalt initiativ for syv år siden, hvor beboerne begyndte at søge om penge til pladsen. Udformningen af pladsen er sket i tæt samarbejde mellem Morgen Arkitektkontor og landskabsarkitekterne 1:1 Landskab med Eduard Troelsgaard som ingeniør og NCC som entreprenør. Projektet er støttet af Lokale- og Anlægsfonden, DONG og en række puljer fra Københavns Kommune. Selve byggeprojektet gik først i gang, da alle pengene var i hus. Det har givet et ambitiøst og helstøbt mødested, som

tidligere er blevet præmieret af foreningen til hovedstadens forskønnelse. Nu kan holdet bag pladsen glæde sig over endnu en pris.:

– Vi er meget stolte over at få præmieringen. Det er dejligt, at der bliver sat pris på gode og smukke byrum i København. Det er også skønt, at det er lykkedes at få skabt det byrum for både gamle og unge københavnere, vi drømte om, da vi gik i gang. Går man over pladsen i dag to år efter den blev færdig, er det ikke sjældent, at man ser de gamle i kvarteret sidde og læse avisen over en kop kaffe, mens de unge skater kuglelejrene af, slutter Jacob Kamp fra 1:1 Landskab.

Om Christoffer Steenbeck

Skriver om design
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

1:1 wins landscape architecture prize - in english

The Danish landscape architects 1:1 has just won the annual building award given by the Municipality of Copenhagen. Take a look at this cool urban project in the heart of the city. www.1til1landskab.dk